Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Google naj bi za Kitajsko skrivoma izdeloval cenzuriran spletni iskalnik, zaposleni pri družbi na nogah!

Google naj bi za Kitajsko skrivoma izdeloval cenzuriran spletni iskalnik, zaposleni pri družbi na nogah!
August 17
06:19 2018

Na stotine zaposlenih pri Googlu je družbi pisalo protestno pismo, v katerem ostro nasprotujejo načrtom za uvedbo "cenzuriranega spletnega iskalnika" na Kitajskem. Tako so dejali, da projekt postavlja "nujna moralna in etična vprašanja" in podjetje pozvali k večji javni transparentnosti. "Trenutno nimamo informacij potrebnih za sprejetje etično obveščenih odločitev o našem delu," so dodali.

Google, ki svojih načrtov nikoli ni javno objavil se je tudi sedaj zavil v molk. Družba, ki je v lasti matične skupine Alphabet, je kitajsko tržišče zapustila osem let nazaj, kot protest zaradi zakonov o cenzuri in vladnih hekerskih napadov.

Google zaradi Androida kaznovan z 4,3 milijarde evrov težko globo EU

A poročanje neodvisnih medijev je v zadnjem mesec razkrilo, da skrivoma delajo na novem kitajskem spletnem iskalniku, ki ga znotraj družbe imenujejo Dragonfly (kačji pastir).

Platforma, ki še vedno potrebuje odobritev iz strani kitajske vlade, bi blokirala določene spletne strani in iskalne izraze, kot so človekove pravice in religija. To dogajanje je razjezilo nekatere zaposlene v družbi, ki se bojijo, da so ne vedoč delali na tehnologiji, ki bo Kitajski pomagala pri zatiranju svobodnega izražanja.

"Odprti procesi"

V svojem pismu, ki so ga delili z različnimi medijskimi organizacijami, sobi družba s tem kršila svoj lasten kodeks ravnanja, v katerem je med drugim zapisano, da ne smejo početi zlobnih stvari. "Nujno potrebujemo več preglednosti, sedež ob mizi in obvezo k jasnim in odprtim procesom delovanja: Zaposleni pri Googlu morajo vedeti, kaj gradijo," so zapisali v pismu.

To ni prvi primer, ko so zaposleni pri Googlu izrazili mnenje proti odločitvam družbe. V aprilu je tako več tisoč zaposlenih kritiziralo delo družbe pri ameriškem vojaškem programu, v katerem so razvijali umetno inteligenco za brezpilotna letala.

Google je od takrat že prekinil sklenjeno pogodbo z Pentagonom.

Kitajska ima sicer največje svetovno spletno občinstvo, a se do sedaj ameriškim podjetjem na njemu ni uspelo uveljaviti, kar je posledica kitajskih blokad in omejitev vsebine. V državi so tako prepovedani Facebook, Twitter, Goole in Instagram, vseeno pa ima Google v državi še naprej odprte tri uradne izpostave.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce