Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Google tožijo zaradi diskrimnacije belskih konzervativnih moških

Google tožijo zaradi diskrimnacije belskih konzervativnih moških
January 09
08:33 2018

Proti Google je bila vložena tožba dveh njihovih nekdanjih inženirjev, ki jih obtožujeta diskriminacije proti belskim moškim s konzervativnimi političnimi stališči. Par trdi, da želita zastopati vse osebje, ki ga družba diskriminira zaradi "zaznanih konzervativnih političnih stališč, moškega spola in kavkaške rase".

Za tožbo stoji James Damore, ki so ga lani pri družbi odpustili zaradi obvestila vodstvu, v katerem je zagovarjal stališče, da je nižje število žensk na najvišjih položajih posledica bioloških razlik med ženskami in moškami in njihovih drugačnih interesov.

Pri Samsungu pričakujejo rekordne dobičke

Damore in David Gudeman, ki je še en nekdanji inžinir v družbi, sta tožbo vložila na višjem sodiču v mestu Santa Clara v Kaliforniji. Tiskovni predstavnik Googla je medtem dejal, da se "veselijo obrambe proti tožbi gospoda Damoreja na sodišču."

V svoji tožbi Damore in Gudeman trdita, da Google pri zaposlovanju uporablja nezakonit sistem kvot s katerim, prosta delovna mesta brez ustreznih kvalifikacij namenjajo ženskam in pripadnikom manjšin. Hkrati družbo obtožujeta, da ni zaščitila zaposlenih s konzervativnimi političnimi stališči, vključno s podporo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

V tožbi sta zapisala, da se takšnim moškim v podjetju "odkrito grozi in so podvrženi nadlegovanju in maščevanju", podjetje pa sta označila za "ideološko odmevno komoro". Tako pri Googlu "odprto zasramujejo" menedžerje, ki ne uspejo izpolniti ciljev in jim na srečanjih celo žvižgajo.

Obvestilo Damoreja je sprožilo ostro razpravo glede svobode govora na delovnem mestu in raznolikosti v Silicijevi dolini in je v javnosti široko odmevalo. V svoji tožbi je Damore dejal, da bi moralo ostati obvestilo notranje narave in je bilo napisano, kot odgovor na zahtevo za povratne informacije iz vrha o raznolikosti in vključenosti, ki se ga je sam udeležil.

Ko so pri Googlu odpustili Damora je izvršni direktor Sundar Pichai dejal, da naj bi deli njegovega obvestila kršili kodesks ravnanja podjetja in "prestopili mejo s širjenjem škodljivih stereotipov glede spolov".

A na drugi strani je Damore dejal, da je prejel veliko "osebnih sporočil od drugih zaposlenih pri družbi, v katerem se mu zahvaljujejo za izraženo mnenje." Google je sicer tudi pod preiskavo Ameriškega ministrstva za delo glede plačilnih praks, ki naj ne bi izpolnjevale zakonodaje o enakih plačah.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce