Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Googlova matična družba Alphabet je imela odlično četrtletje

Googlova matična družba Alphabet je imela odlično četrtletje
October 28
08:03 2016

Googlova matična družba Alphabet je v tretjem četrtletju presegla pričakovanja in zabeležila 20,2 odstotno rast prihodkov, pri čemur jim je najbolj pomagala prodaja oglaševalskih mest na mobilnih napravah in Youtubu. Prihodki v tretjem četrtletju so se povzpeli na 20,6 milijarde evrov, medtem ko so v enakem lanskem obdobju dosegli 17,1 milijarde evrov. Čisti dobiček je od lanskih 3,6 milijarde evrov narasel na 4,6 miljarde evrov.

Družba Alphabet ima skupaj z Facebookom, trenutno popolno dominacijo nad oglaševalskim trgom na mobilnih napravah. Googlovi prihodki iz naslova oglaševanja so se v tretjem četrtletju povečali za 18,1 odstotke in znašali 18,1 milijarde evrov.

Apple z padcem prodaje iPhonov, a vseeno bolje od pričakovanj analitikov

"Imeli smo odlično tretje četrtletje," je med objavo četrtletnih zaslužkov družbe dejala, finančna direktorica, Ruth Porat. "Mobilni iskalnik in video poganjata naše osnovno oglaševalsko podjetje, hkrati pa smo navdušeni nad napredkom naših novih podjetij."

Google je konec lanskega leta doživel zagon prestrukturiranja in kot novo matično družbo ustvaril Alphabet, s čimer je postal Google ena od enot v skupini. V skupini najdemo še oddelek za izdelavo avtonomnih vozil in balone za zagotavljanje internetnih storitev, ter oddelka Other Bets, oziroma "Moonshots".

"Nova era računalništva"

Googlov izvršni direktor Sundar Pichai je, ko gre za spopadanje z tekmeci kot so Apple, Samsung in Amazon zelo optimističen, saj želi družba nadaljevati z svojim prodorom na trg strojne opreme in umetne inteligence.

Google je v začetku tega meseca splavil novi visokocenovni v celoti doma izdelan pametni telefon in vrsto novih naprav, ki bodo predstavile naprednost njihove umetne inteligence. Izdelka kot so Googlov domači pametni zvočnik, oziroma Googlov pomočnik, sta oba namenjena glasovnemu iskanju, ki bi zamenjalo potrebo po uporabi tipkovnic ali zaslonov na dotik, kot način interakcije z računalniškimi napravami.

"Trenutno se počutimo dobro pozicionirani, ko prehajamo v novo ero računalništva," je dejal Pichai. "V novi eri bodo ljudje računalništvo v okviru svojega življenja, spomočjo inteligentnih pomočnikov in računalništva v oblaku, občutili bolj naravno in neopazno."

Delnice družbe Alphabet, ki je po tržni vrednosti drugo največje podjetje na svetu so po objavi podatkov o prihodkih, pridobile 1,6 odstotka vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce