Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Googlu ne treba plačati davkov v Franciji

Googlu ne treba plačati davkov v Franciji
July 13
08:15 2017

Tehnološkemu velikanu Google ne bo treba plačati 1,1 milijarde evrov v zaostalih davkih, potem ko je družba dobila pravni postopek, ki so ga sprožili francoski organi.

Sodišče v Parizu je odločilo, da irski hčerinski družbi internetnega podjetja ni treba plačati davkov v Franciji. Google v Franciji zaposluje 700 ljudi, vendar pa so oglaševalske pogodbe, za prikaz v Franciji, knjižene prek njene podružnice na Irskem, kjer so davki nižji.

Konec za poseben nadzor nad grškimi vladnimi izdatki?

V letu 2015 je tako družba v Franciji plačala samo 6,7 milijona evrov davka na pravne osebe. Sodišče je nato ugotovilo, da Google nima dovolj velike "stalne poslovne enote" ali zadostne obdavčljive prisotnosti v Franciji, ki bi upravičila visok račun.

"Google Ireland Ltd ni obdavčen v Franciji za obdobje 2005 - 2010", je sodišče dejalo v izjavi. Evropski organi so sicer v zadnjem obdobju vse bolj ostri do ameriških tehnoloških velikanov, vključno z matično družbo Googla, Alphabet. Junija je tako EU kaznovala Google z rekordno 2,4 milijardno globo, ker je izkoriščal svoj prevladujoč položaj na trgu spletnih iskalnikov.

Tudi nova vlada Francije, ki jo vodi Emmanuel Macron je ponovila namen pravnega boja proti mednarodnim družbam, ki ne plačujejo pravičnega deleža davkov.

Italijanske in britanske oblasti sta z Googlom že dosegli dogovor za povrnitev nekaj denarja, ki naj bi ga družba dolgovala. A zneski so bili mnogi nižji in dosegajo nekaj sto milijonov evrov in ne 1,1 milijarde evrov kolikor je od družbe zahtevala Francija.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce