Finančni trgi

Prispevki

Gorenjevi lastniki danes o iztisnitvi malih delničarjev

Gorenjevi lastniki danes o iztisnitvi malih delničarjev
September 17
06:12 2018

Delničarji velenjskega proizvajalca bele tehnike Gorenje bodo na današnji skupščini odločali o iztisnitvi malih delničarjev iz lastništva. Kitajska družba Hisense, ki ima v lasti že več kot 95 odstotkov delnic, bo za vsako preostalo plačala enako, kot je ponudila v prevzemni ponudbi. Na dnevnem redu je tudi umik delnic z borze.

Hisense je v lastništvo Gorenja vstopil maja kot najbolj ugodni ponudnik v postopku iskanja strateškega partnerja za velenjsko družbo, v prevzemni ponudbi, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pa je lastniški delež povečal na 95,42 odstotka. Za vsako delnico je ponudil 12 evrov, toliko pa namerava zdaj plačati tudi lastnikom 4,58 odstotka delnic, ki jih še nima v lasti.

Cene nafte že nad 80 dolarji za sod

Vodenje družbe z enim delničarjem bo enostavnejše, cenejše in bolj učinkovito, so prepričani Kitajci, ki nameravajo delnice Gorenja tudi umakniti iz trgovanja na Ljubljanski borzi.

Z namenom zmanjšanja donosnosti lastniškega kapitala pa bodo na skupščini najprej odločali o zmanjšanju osnovnega kapitala za nekaj več kot pol milijona evrov na 101,4 milijona evrov. Zmanjšanje se bo izvedlo z umikom 0,4967 odstotka delnic, ki so že v lasti Gorenja.

Poleg tega se bo skupščina seznanila z odstopnimi izjavami junija imenovanih nadzornikov ter imenovala nove, ki bodo štiriletni mandat začeli v torek. Vseh sedem prihaja z vodilnih položajev v skupini Hisense.

Šest vodilnih iz skupine Hisense se je sredi avgusta pridružilo tudi upravi Gorenja, ki je odslej 12-članska. Njen predsednik ostaja Franjo Bobinac.

Vir: STA

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce