Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Gospodarska rast Velike Britanije je skoraj zastala

Gospodarska rast Velike Britanije je skoraj zastala
December 06
07:26 2018

Rast v ključnem sektorju storitev v Veliki Britaniji je dosegla najnižjo raven po juliju leta 2016, kar povzroča strah pred stagnacijo. Indeks PMI iz družbe Markit, se je tako novembra znižal na 50,4 točke, medtem ko je v oktobru dosegal 52,2 točke. Številka višja od 50 sicer označuje pozitivno rast.

"Rezultati ankete kažejo, da je hitrost gospodarske rasti zastala," je dejal glavni ekonomist pri družbi Chris Williamson. Storitveni sektor sicer predstavlja kar približno 80 odstotkov britanskega gospodarstva.

Zadnjič ko je indeks dosegal tako nizke številke je bilo takoj po glasovanju na referendumu, v katerem se je država odločila za izstop iz Evropske Unije.

Kitajska in ZDA sta se dogovorili za 90 dnevno trgovinsko premirje

V začetku tedna je sicer podobna raziskava o proizvodnem in gradbenem sektorju pokazala na bolj optimistične številke. Proizvodni indeks PMI je tako v zadnjem mesecu dosegel 53,1 točke, kar je bilo več od oktobrskih 51,1 točke, medtem ko se je indeks v gradbeništvu iz 53,2 točke v oktobru novembra povišal na 53,4 točke.

"Krčenju poslovne aktivnosti v storitvenem sektorju novembra, so se izognila samo podjetja, ki so izpolnjevala zaostala naročila v obsegu kakršnega nismo videli od leta 2009," je dejal Williamson. "Zato se zdi, da je gospodarski upad ob prelomu leta brez oživitve povpraševanja izrazita možnost."

Williamson je dodal, da je "nujno potrebna" jasnost glede ureditve glede brexita, "da bi s tem zagotovili, da trenutni zastoj rasti ne bo vodil v recesijo".

Samuel Tombs iz družbe Pantheon Macroeconomics je dejal, da je upad "najjasnejši pokazatelj, da negotovost glede Brexita gospodarstvu pobira zagon".

Dejal je, da izgledajo napovedi centralne banke za rast v zadnjem četrtletju v višini 0,3 odstotka sedaj "preveč optimistične" in dodal: "Čeprav manjši padec BDP-ja ni izključen, pa ga vseeno ne bi smeli povsem izključiti."

Ruth Gregory iz družbe Capital Economics je številko opisala, kot "popolno razočaranje". Dodala je: "Če ne bo prišlo do posebej močnega odboja v decembru bo rast BDP-ja v celotnem letu dosegla 1,3 odstotka, kar je najslabši dosežek od finančne krize naprej."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce