Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Graf dneva: Obdobja rasti borznega trga

Graf dneva: Obdobja rasti borznega trga
August 25
06:37 2016

Borzni indeks Dow Jones je nedavno dosegel novo rekordno vrednost. Da bi zagotovili nekaj dodatne perspektive na trenutni trend rasti, so na današnjem grafikonu označena vsa najpomembnejša obdobja rasti tega indeksa, v zadnjih 116 letih.

Vsaka pika predstavlja pomembno rast borznega trga, ki ga je meril indeks Dow, hkrati je večina obdobij rasti označeno z letom, v katerem se je trend začel.

FED blizu zaželenih ciljev za ameriško gospodarstvo

Za današnji graf je obdobje rasti opredeljeno kot rast, ki sledi 30 odstotnemu padcu vrednosti indeksa (velikemu tržnemu medvedu). Kot je razvidno na grafu, je imel indeks Dow Jones v zadnjih 116 letih 13 glavnih obdobij rasti vrednosti, kar znese približno 8,9 let na vsako takšno obdobje.

Prav tako zanimivo je opažanje, da je trajanje in magnituda vsakeag obdobja rasti dokaj dobro povezana z premico regresije (siva navzgor obrnjena črta). Trenuten trend rasti indeksa Dow Jones, ki se je začel v marcu leta 2009 (na grafu označeno z modro piko), bi lahko označili kot blizu povprečnega trajanja, čeprav je po višini rasti podpovprečen.

20160720

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce