Finančni trgi

Prispevki

Grčija bo dobila 110 milijard evrov pomoči

Grčija bo dobila 110 milijard evrov pomoči
May 03
11:41 2010

Kitajska je že tretjič zapored povišala znesek bančnih rezerv, zato da omeji posojilno dejavnost bank. Avstralija je vpeljala nov 40% davek na dobičke surovinskih podjetij.Preko vikenda so se Juncker, Rehn, Trichet in grški premier Papaconstantinou dogovorili o paketu pomoči v vrednosti 110 milijard evrov za obdobje treh let.

Borze po svetu so danes začele pod gladino, kar je posledica kitajskega ukrepa dviga bančnih rezerv. Ta ukrep bo stopil v veljavo 10.maja  in bo za velike banke dvignil rezerve za 17%, ter 15% za srednje velike in male banke. S tem ukrepom nameravajo oblasti iz obtoka potegniti za 300 milijard juanov presežne likvidnosti.
Vlagatelji so s prodajo pozdravili tudi ukrep avstralske vlade, ki bo s 40% obdavčila dobičke surovinskih podjetij, ki so v zadnjem letu zaradi naraščujočih cen surovin cveteli.

Vlagateljev pa prav tako ni pomiril novi dogovor glede finančne pomoči Grčiji v vrednosti 110 milijard evrov za obdobje treh let, saj se bojijo, da bo problem dobiti parlamentarne odobritve posojil članic evropske unije. Voditelji EU se bodo 7.maja sestali, da se dogovorijo o urniku parlamentarnih zasedanj. Gčija je včeraj predstavila tudi nove krizne ukrepe v vrednosti 30 milijard evro do leta 2012, zadevali pa bodo predvsem javni sektor, preko znižanih pokojnin ter višjih davkov. Mednarodni denarni sklad pričakuje, da bo Grčija dobila pomoč že v roku enega tedna.

Tečaj Eur/Usd je danes zjutraj zopet doživel padec potem, ko se v petek uspel rahlo okrepiti do odpornega nivoja pri 1.334. Vlagatelji se še naprej bojijo, da se bo grški sindrom razširil na preostale rizične države v EU, ter da finančna pomoč za Grčijo ne bo dovolj da se reši iz dolžniške krize. Trenutno se tečaj giblje v tesnem rangu, kar bi lahko opisali tudi kot oblikovanje medvedje zastavice in ob preboju lahko pričakujemo test podpore pri 1.313. Negativni sentiment še vedno prevladuje nad evrom, tako da na dolgi rok lahko pričakujemo nadaljne padce tečaja.

eurusd_3.5.2010

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce