Finančni trgi

Prispevki

Grčija se v torek vrača na finančne trge

Grčija se v torek vrača na finančne trge
July 25
07:16 2017

Grčija se bo predvidoma v torek po treh letih odsotnosti vrnila na mednarodne finančne trge, je sporočilo grško finančno ministrstvo. Razpoloženje na trgih bo Grčija testirala prvič po letu 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je zapisalo grško finančno ministrstvo, bodo izdajo obveznic izvedli v primeru ustreznih pogojev na trgu. Ob izdaji novih obveznic želi Grčija tudi predčasno odkupiti petletne obveznice z rokom zapadlosti leta 2019.

Po poročanju časnika Financial Times bo Grčija izdala petletne obveznice, izdajo pa bodo nadzorovale banke Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, ter Bank of America Merrill Lynch.

Grčija po letu 2012 spet zašla v recesijo

Mednarodni posojilodajalci so Atenam v zadnjih sedmih letih odobrili tri rešilne programe, potem ko se je Grčija večkrat znašla na robu bankrota ter območja z evrom.

Sedaj se časi izboljšujejo in grško gospodarstvo postopoma okreva. Potem ko je leta 2016 stagniralo, naj bi se letos okrepilo za 2,1 odstotka. Težava ostaja brezposelnost, ki je bila aprila pri 21,7 odstotka, kar sicer na letni ravni pomeni 1,9-odstotni padec.

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je državi pretekli petek dvignila obete za bonitetno oceno s stabilnih na pozitivne, tudi zahvaljujoč znakom, da bi ji lahko evropski posojilodajalci olajšali dolžniško breme.

Evropski komisar za gospodarstvo Pierre Moscovici, ki se odpravlja na obisk v Atene, je danes sicer branil stroge pogoje, ki so jih Grčiji v preteklih letih postavljali mednarodni posojilodajalci. "Ustvariti smo morali pogoje za zaupanje vlagateljev, kar je bilo narejeno. Ali smo bili prestrogi? Verjetno. Ali je bilo to potrebno? Prav tako," je dejal komisar.

"Danes so stvari veliko, veliko boljše," je dodal Moscivici v pogovoru za francoski radio Inter.

Pravila EU sicer ne dovoljujejo odpis grškega dolga, vendar pa lahko EU zadolženi državi pomaga z znižanjem obresti ali podaljšanji rokov za odplačilo dolga, ki se ga je nabralo za 180 odstotkov bruto domačega proizvoda. Olajšanje dolžniškega bremena je tudi pogoj, pod katerim je IMF pripravljen Grčiji izplačati 1,8 milijarde dolarjev posojila.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce