Finančni trgi

Prispevki

Grčija tik pred aktivacijo finančne pomoči

Grčija tik pred aktivacijo finančne pomoči
April 21
11:30 2010

Grška desetletna obveznica zopet na rekordnih vrednostih, danes že pri 8%, veča pa se tudi razlika med portugalskimi in nemškimi obeznicami. Danes bodo potekali pogovori glede 45 milijard evrov vrednega reševalnega paketa med Grčijo, EU, MDS in ECB.
Letališča v Veliki Britaniji so danes po šestih dneh zopet odprta, kar je zopet podražilo nafto. Azijske borze so danes končale nad gladino kar je posleica včerajšnjih odličnih podatkov iz poslovanja Appla v prvem četrtletju.

Francoska finančna ministrica Lagarde je povedala, da bo Francija za pomoč Grčiji namenila največ 6,3 milijarde evrov s 5% obrestno mero in triletno dobo zapadlosti posojila.Danes so se začeli tudi pogovori glede realizacije evropskega posojila v vrednosti 30 milijard evrov, preostalih 15 milijard pa naj bi zagotovil Mednarodni denarni sklad. Grčija mora do konca maja zbrati še 10 milijard evrov, ali prek prostega trga ali prek finančne pomoči. Kot vse kaže danes bo Grčija morala zaprositi za finančni paket iz EU in MDS, saj so obrestne mere že dosegle 8% oziroma preko 500 točk nad primerljivimi nemškimi obveznicami. Pogovori bodo trajali vsaj še 10 dni, grški premier pa je izjavil, da se lahko zgodi, da bodo paket pomoči aktivirali še pred koncem teh pogovorov.

Rekordna prodaja iPhona je prihodke Applu povečala za neverjetnih 90%, kar je presenetilo napovedi analitikov Wall Streeta. Apple je poslovne rezultate objavil včeraj po zaprtju trgov v ZDA, tako da so prve na pozitivno novico lahko odreagirale azijske borze, kjer je bil v vzponu tehnološki sektor. Indeks MSCI, ki meri povprečje trgov v razvoju je tako zrael za 0.6%. Japonski indeks Nikkei je poletel za 1.7%, kitajski  Shanghai pa za 1.8%.
Evropske borze so se odprle nad gladino, na kar so prav tako vplivali poslovni rezultati Appla ter odprta evropska letališča, vendar so na parket kmalu stopili prodajalci. Evropske borze v povprečju izgubljajo 0,8%.

Dnevna analiza valutnega para Eur/Usd


Tečaj Eur/Usd danes ni uspel testirati vrha včerajšnjega ranga, saj je nemški finančni minister vladi sporočil naj se pripravijo na grško prošnjo za finančno pomoč, kar je bil zadosten razlog vlagateljem, da so tečaj poslali pod podporno raven 1.34. Ob nadaljnem preboju 1.337 lahko še danes pričakujemo tečaj pri letošnjem dnu okoli 1.33-1.325.

eurusd_21.4.2010

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce