Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Grčija upnikom spet povzroča težave

Grčija upnikom spet povzroča težave
December 16
08:50 2016

Grški parlament se je odločil za kljubovanje mednarodnim upnikom, ki so Atenam zagotovili finančno pomoč za rešitev pred bankrotom in izglasoval enkratno plačilo za upokojence. Načrtom za izplačilo 617 milijonov evrov predbožičnih dodatkov so nasprotovali evropski organi, ki se pogajajo glede Grške finančne rešilne bilke. Dogovor dosežen v začetku tega meseca, ki bi Atenam zagotovil naslednjo tranšo finančne pomoči je sedaj na čakanju.

Grški premier Aleksis Cipras je medtem dejal, da Grčije ne bo nihče izsiljeval. Atene so dejale, da bo denar za pokojninska izplačila prišel iz 1 milijardnega davčnega presežka, a evropski upniki so v četrtek dejali, da je grška poteza dvignila "velike pomisleke tako o procesu kot sami snovi" obveznosti države glede finančne pomoči. V skupni izjavi so predstavniki Evropske centralne banke, Evropske komisije in Evropskega reševalnega sklada dejali, da se bodo odločili ali bodo podprli odločitev Evroskupine za dodelitev kratkoročnega odpisa dolgov iz začetka tega meseca.

Upniki so se odločil za olajšanje Grškega bremena

Cipras je dejal, da je treba stanje rešiti "brez izsiljevanja" iz strani grških upnikov.

Francija je edina ki brani Grčijo proti vse bolj trdim stališčem Nemčije in Evroskupine finančnih ministrov EU, ki jo vodi Jeroen Dijsselbloem. Tiskovni predstavnik gospoda Dijsselbloema je v sredo dejal, da je evrsko območje preklicalo nedavno napovedano shemo zmanjševanja dolga za Atene, kot odgovor, ker niso bili v polnosti seznanjeni z Ciprasovimi načrti za izplačila in vključujejo tudi nižje davke za grške otoke, ki se ukvarjajo z navalom migrantov.

Razkol

"Institucije so ugotovile, da poteze grške vlade niso v skladu z našimi sporazumi," je dejal tiskovni predstavnik. Na drugi strani sta se francoski finančni minister Michel Sapin in francoski evropski komisar za gospodarske zadeve, Pierre Moscovici javno distancirala od odločitve evroskupine.

Zadnji dogovor o dolgu z Grčijo je bil dosežen 5. decembra, bi grško obrestno breme na državne dolgove znižal za več kot 300 milijonov evrov.

Grška vlada je dodatek za upokojence, ki na mesec prejemajo manj kot 800 evrov pokojnine objavila le tri dni zatem, a brez, da bi se o tem prej posvetovala z predstavniki evrskega območja. Poleg tega se je vlada odpovedala tudi dvigu prometnega davka za prebivalce egejskih otokov, s čimer želijo lajšati gospodarski pritisk, povzročen z pritokom migrantov.

Dogovor iz 5. decembra je predvideval tudi podaljšanje ročnosti na nekatera posojila grški vladi in zaklep obrestnih mer na nekatere od dolgov države, s čimer so želeli zmanjšati breme odplačevanja, a brez zmanjšanja zneska, ki ga država dolguje. Ključni igralec pri zadnji odločitvi o prekinitvi nedavnega dogovora o dolgu je bila Nemčija. "Če bomo želeli program reševanja označiti kot uspešen, je nujno se ukrepi ne sprejemajo enostransko," je dejal tiskovni predstavnik nemškega finančnega ministrstva.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce