Finančni trgi

Prispevki

Grčija v negotovosti zapira banke in omejuje dvig gotovine na bankomatih

Grčija v negotovosti zapira banke in omejuje dvig gotovine na bankomatih
June 29
08:13 2015

Grčija je po propadu pogajanj z mednarodnimi upniki uvedla izredne ukrepe za zagotavljanje finančne stabilnosti. Borza bo zaprta, banke bodo zaprte ves teden, uvedli pa so tudi nadzor kapitalskih tokov.

Potem ko je grška vlada zavrnila zadnjo ponudbo posojilodajalcev in je grški parlament na predlog premierja Aleksisa Ciprasa razpisal referendum o pogojih mednarodne pomoči Grčiji, finančni ministri evrskega območja pa niso podaljšali sedanjega programa pomoči, Grčijo in evrsko območje čaka obdobje negotovosti. V torek se namreč izteče trenutni program pomoči, država pa mora Mednarodnemu denarnemu skladu plačati okoli 1,6 milijarde evrov.

Grški premier Aleksis Cipras je v sinočnjem nagovoru sporočil, da evrske države niso bile pripravljene podaljšati programa pomoči, evropska centralna banka pa zato ni povečala nujne likvidnostne pomoči grškim bankam. Zato je bila Grčija, po Ciprasovih besedah, prisiljena zapreti banke in omejiti dvigovanje denarja. "Zavrnitev kratkega podaljšanja pomoči in poskus oviranja demokratičnega postopka referenduma sta žaljivo početje, ki je sramota za demokratično tradicijo Evrope," je v svojem govoru dejal Cipras.

Grški strahovi pognali azijske trge nižje

Grki bodo lahko dvignili 60 evrov na dan

Kot je iz Bruslja poročala Erika Štular, so Grki ves konec tedna v vrstah stali pred bankomati in dvigovali denar, zato so bankomate zaprli. Znova naj bi začeli delovati pozno popoldne, komitenti grških bank bodo z njih lahko dvignili največ 60 evrov na dan, komitenti tujih bank pa, kolikor jim bodo te odobrile. "Depoziti Grkov v bankah so popolnoma varni, prav tako izplačila plač in pokojnin," je zagotovil premier Cipras in povedal, da so iz nadzora izvzeta izplačila pokojnin, prepovedane pa so spletne transakcije v druge države.

Več si preberite na RTVslo.si

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce