Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Grški minister: “nobenih izgovorov ni, da ne bi prejeli finančne pomoči”

Grški minister: “nobenih izgovorov ni, da ne bi prejeli finančne pomoči”
May 30
06:05 2017

Grški finančni minister je opozori, da ni "nobenih izgovorov" da njegova država ne bi prejela naslednjega obroka finančne pomoči, v višini več milijard evrov. Evklid Tsakalotos je dejal, da je grška vlada "opravila svoj del dogovora" in dodal, da je "žogica sedaj zelo očitno na strani posojilodajalcev in mednarodnega denarnega sklada".

Prejšnji teden so se pogovori med finančni ministri evrskega območja, namenjeni odklepanju naslednjega obroka finančne pomoči Grčiji, končali brez dogovora.

Azijski trgi nov teden začeli pozitivno, ameriški trgi zaradi praznikov zaprti

Tsakalotos je dejal, da je dogovor na naslednjem sestanku, ki bo potekal v juniju sedaj nujen. "Sedaj ni nobenega opravičila, da ne bi sklenili dogovora, ki ga grško gospodarstvo tako nujno potrebuje v svojih prizadevanjih za dostop do trgov," je dejal.

Srečanje je namenjeno odločanju ali je Grčija storila dovolj za prejem 7,5 milijarde evrov vrednega obroka posojila in dodatnega odpisa dolgov. Denar je ključnega pomena za Grčijo, če se želi izogniti bankrotiranju pri naslednjem odplačilu dolga, ki jo čaka julija. Za zagotovitev sredstev je morala sicer država sprejeti vrsto gospodarskih reform.

V okviru tega je grški parlament v začetku tega meseca odobril nov paket varčevalnih ukrepov, vključno z dvigom davkov in dodatnimi rezi v pokojnine, ki se bodo začeli izvajati v letih 2019-20.

Minister Tsakalotos je dejal, da je vlada "opravila svoj del tega, kar je bilo obljubljeno". Po poročanju do dogovora ni prišlo ker se Nemčija in IMF ne strinjata glede tega kako pomagati pri olajšanju dolgov Grčije, potem ko se bo reševalni program naslednje leto končal. Sodelovanje IMF pri zadnjem grškem izplačilo posojila je tako odvisen od rešitve tega vprašanja.

Tsakalotos je dejal, da bi evrskemu območju dogovor, ki bi Grčiji spet omogočil vrnitev na obvezniške trge koristil. "Zelo malo je smisla za vstop v program, če njegov cilj ni zapustitev programa in to ne bi smela biti samo odgovornost države dolžnice, temveč tudi držav upnic," je še dodal.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce