Finančni trgi

Prispevki

Grški upniki nadaljujejo pregled napredka države

Grški upniki nadaljujejo pregled napredka države
September 13
07:27 2016

Mednarodni upniki Grčije so danes nadaljevali pregled financ države, dan zatem ko je grški premier Aleksis Cipras dejal, da razkol med EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) otežuje napredek. Najprej bo na dnevnem redu privatizacijski sklad, ki naj bi bil zunaj nadzora Aten, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregled grških financ je prekinil poletni odmor, sedaj pa se pogajanja nadaljujejo.

Grčija mora v zameno za 2,8 milijarde evrov novo tranšo posojila uvesti nove reforme. Napredek v grških prizadevanjih je, kar je še pomembneje, ključen tudi za začetek pogovorov o lajšanju grškega dolžniškega bremena.

Kako Grčija danes rešuje lastno krizo? Tudi s pomočjo beguncev …

Cipras je zmanjšanje tega bremena razglasil za svojo glavno prioriteto, v nedeljo pa je ocenil, da nesoglasja med EU in IMF glede fiskalnih ciljev Grčije zadržujejo napredek. "Bližje smo rešitvi te krize kot kdaj koli prej. Kar upočasnjuje napredek pri ponovnem pridobivanju zaupanja trgov, so stalna nesoglasja med evropskimi institucijami in IMF," je na mednarodnem sejmu v Solunu dejal Cipras.

IMF s sedežem v Washingtonu je sodeloval v prvih dveh rešilnih programih za Grčijo, k tretjemu pa ne želi pristopiti, dokler ne bodo evropske institucije pristale na občutno zmanjšanje grškega dolga.

Finančni ministri območja z evrom so medtem Grčijo v petek pozvali, naj pospeši izvajanje dogovorjenih ukrepov. "Grško vlado močno spodbujamo, da pospeši izpolnjevanje preostalih ciljev," je na novinarski konferenci dejal predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem. "Potrebnega bo več napredka," je opozoril.

Med reformami, ki so jih Atene obljubile do konca meseca, so zagon novega privatizacijskega sklada in reform v zelo občutljivem energetskem sektorju.

Atene so od 15 doslej izpolnile zgolj dva cilja, je v petek povedal evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici in izrazil pričakovanje, da bo preostale grška vlada izpolnila do konca meseca.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce