Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Grško gospodarstvo se je v zadnjem četrtletju skrčilo

Grško gospodarstvo se je v zadnjem četrtletju skrčilo
February 15
07:33 2017

Najnovejši podatki os pokazali, da se je grško gospodarstvo v zadnjih treh mesecih lanskega leta, nepričakovano skrčilo. BDP se je v zadnjem četrtletju skrčil za 0,4 odstotka, medtem ko je v tretjem četrtletju zrasel za 0,9 odstotka. Analitiki so sicer pričakovali nadaljevanje gospodarske rasti.

Država se sicer trenutno nahaja sredi težkih pogovorov z svojimi mednarodnimi kreditodajalci.

Tudi na splošno je bila gospodarska rast v evrskem območju v četrtem trimesečju popravljena navzdol na 0,4 odstotka. Začetna ocena je predvidevala rast v višini 0,5 odstotka, vendar je bila nato ocena popravljena navzdol, kar je deloma posledica počasnejše rasti od pričakovanj v Nemčiji.

FED brez jasnega vpogleda v Trumpove gospodarske politike

Kljub temu je bila rast v Nemčiji z 0,4 odstotka še vedno precej boljša od 0,1 odstotne rasti zabeležene v tretjem četrtletju. Ločeno poročilo iz nemškega ministrstva za gospodarstvo je pokazalo, da naraščajoča naročila v proizvodnji in gradbeništvu kažejo na "trdno" rast v letošnjem prvem trimesečju.

"Gospodarski kazalci kažejo na trden začetek leta 2017," je dejal. "Vseeno pa ostaja negotovost, še posebej na področju trgovine. Obeti za svetovno gospodarstvo ostajajo še naprej umirjeni."

Odpis dolga

Slabi grški podatki prihajajo v času, ko se veča zaskrbljenost, da bi se lahko dolžniška kriza spet pojavila. Država je hkrati pod pritiskom da okrepi gospodarske reforme, vključno z znižanjem pokojnin in dvigom davkov.

V zadnji oceni za grško gospodarstvo je Mednarodni denarni sklad trdil da bi morala "Grčija poglobiti in pospešiti reforme, ki so skupaj z nadaljnjimi odpisi dolgov potrebne, da bi se lahko gospodarstvo vrnilo na pot trajnostne rasti".

Toda poziv za več manevrskega prostora, da bi lahko država plačala svoje dolgove, je sprožila nasprotovanje iz strani evro območja, ki je državi že dala velike odpise dolga in si ne želi dodatnih odpisov. O vprašanju bodo razpravljali na srečanju finančnih ministrov evro območja 20. februarja. Tiskovni predstavnik grške vlade je medtem izrazil upanje, da bo prišlo do sporazuma.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce