Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Harley Davidson bo zaradi emisij ob 12 milijonov dolarjev

Harley Davidson bo zaradi emisij ob 12 milijonov dolarjev
August 19
06:47 2016

Izdelovalec motorjev - družba Harley Davidson-  bo ameriškim zveznim organom plačala 12 (10,5 milijona evrov) milijonov dolarjev, za poravnavo glede obtožb, da njihova motorna kolesa onesnažujejo zrak na višji ravni, kot je dovoljeno.

Poleg tega je bilo družbi naloženo, da mora nehati prodajati naprave za izboljšanje moči motorjev, ki poleg moči povečajo tudi emisije izpustov plinov. Ameriški organi so dejali, da so pri Harley Davidsonu od leta 2008 prodali 340,000 takšnih naprav. Pri družbi so sicer te trditve zanikali, da dejali, da naprave prodajajo le tistim , ki jih uporabljajo na brezpotjih ali tekmujejo na zaprtih dirkališčih. Hkrati so pri družbi dejali, da je poravnava "kompromis v dobri veri".

Volkswagen je za poplačilo stroškov afere z emisijami letos rezerviral dodatnih 2,2 milijarde evrov

Družba bo morala naprave za izboljšanje moči motorjev prenehati prodajati in uničiti preostale zaloge, še ta mesec. Ameriško ministrstvo za pravosodje, je družbi odredilo tudi financiranje lokalnih okoljevarstvenih projektov, katerih cilj je zmanjšanje onesnaženosti zraka v višini 3 milijonov dolarjev.

"Glede na položaj Harley Davidsona v industriji, gre za zelo pomemben korak proti našemu cilju prepovedi prodaje nezakonitih odklopnih naprav, ki povzročajo škodljivo onesnaževanje na naših cestah in skupnostih," je v izjavi dejal predstavnik ministrstva za pravosodje, John Cruden.

Ameriška agencija za varstvo okolja, v zadnjem obdobju zelo intenzivno preganja podjetja, ki naj bi kršila zvezni zakon o čistem zraku. Do povišanega nadzora je prišlo še posebej po tem, ko so pri Volkswagnovih dizelskih vozilih, lani odkrili naprave za goljufanje pri testih emisij.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce