Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Heineken bo množično odpuščal

Heineken bo množično odpuščal
February 11
08:00 2021

Pivovarski velikan Heineken je objavil načrte za odpuščanje skoraj 10 odstotkov svoje delovne sile, potem ko jih je prizadel močan upad prodaje zaradi pandemije kitajskega virusa. Tako so sporočili, da bodo odpustili skoraj 8000 delavcev, med katerimi bodo tudi nekateri vodstveni delavci iz sedeža družbe v Amsterdamu.

Izvršni direktor družbe Dolf van den Brink je dejal, da so leta 2020 doživeli "motnje v prodaji v do sedaj nevidenem obsegu".

V številnih delih sveta so bili tako zaprti bari, v nekaterih državah, kot je Južna Afrika pa so začasno prepovedali tudi vsakršno prodajo alkoholnih pijač.

ZN: Okrevanje svetovne trgovine bo v prvem četrtletju zastalo

Družba je druga največja pivovarna na svetu, Heineken pa je najbolj prodajano pivo v Evropi. V lasti imajo tudi blagovni znamki Tiger in Sol.

Načrti prestrukturiranja družbe so bili prvotno objavljeni oktobra, a tedaj podjetje še ni sporočili, koliko delovnih mest bo prizadetih. A zdaj se je postopek posvetovanja z zaposlenimi končal.

Upi na izboljšanje

Van den Brink, ki je vodenje podjetja prevzel v juniju, je dejal, da bodo programi cepljenja v Evropi, Severni Ameriki in nekaterih bolj razvitih državah v Aziji družbi omogočili počasno vrnitev k običajnemu trgovanju.

"Vseeno smo globalno podjetje... šele ko bo ves svet do določene mere precepljen, bomo lahko resnično dejali, da smo izstopili iz krize," je dejal.

Brazilija in Mehika, dve največji tržišči za Heineken se trenutno še vedno spoprijemata s pandemijo kitajskega virusa.

Število delovnih mest se bo zmanjšalo po vsej družbi, potem ko so poslovanje pregledali tako v sedežu družbe v Amsterdamu, regionalnih pisarnah in lokalnih operaterjih.

Pivovarski velikan je sporočil, da so imeli načrte za prestrukturiranje poslovanja že pred izbruhom kitajske kuge, vseeno pa je le ta njihove načrte pospešila.

Ob objavi napovedi za odpuščanja zaposlenih so pri Heinekenu objavili tudi letno poročilo o poslovanju. Tako so lani ustvarili izgubo v višini 109 milijonov evrov, medtem ko so leto pred tem zabeležili dobiček v višini 1,15 milijarde evrov.

Obseg prodaje piva se je zmanjšal v Evropi, Mehiki, Južni Afriki in Indoneziji.

Pri družbi so sporočili, da želijo v treh letih do leta 2023 prihraniti 2 milijardi evrov, kar vključuje zmanjšanje stroškov za plače zaposlenih v višini 350 milijonov evrov.

Hkrati so dejali, da stalne omejitve pomenijo, da bodo tudi prihodki družbe v letu 2021, nižji kot v letu 2019. Pri podjetju so hkrati izrazili pričakovanje, da se bodo tržne razmere postopoma izboljšale letos in še bolj v letu 2022, kar bo zasluga počasnega okrevanje poslovanja barov in restavracij po vsej Evropi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles