Finančni trgi

Prispevki

Herbalife se je znašel v preiskavi

Herbalife se je znašel v preiskavi
March 13
07:44 2014

Regulativni organi v ZDA so sprožili preiskavo o poslovanju podjetja za zdravo prehrano in dodatkov za hujšanje Herbalife.

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) želi preveriti obtožbe, da družba Herbalife posluje z pomočjo "piramidne sheme" - denar namesto z prodajo izdelkov služi z novačenjem novih distributerjev.

Pri Herbalifu so obtožbe že zanikali in dejali, da bodo v preiskavi komisije v popolnosti sodelovali.

Delnice družbe so po objavi novice izgubile kar 16% vrednosti, a so si do konca trgovalnega dne nekoliko opomogle in dan končale "samo"7% nižje.

Pod drobnogledom?

Objava začetka preiskave prihaja samo dan potem, ko je znani upravljalec hedge skladov, William Ackman obnovil svoj napad na omenjeno družbo.

Ackman je že dolgo časa eden od največjih kritikov družbe Herbalife in ima trenutno 1 milijardo dolarjev vredno short pozicijo na delnice družbe - stavi torej, da bodo delnice podjetja izgubile vrednost.

S katerimi delnicami ste lahko v letu 2013 zalužili več kot 300%?

Ackam je Herbalife prvič javno obtožil vodenja piramidne sheme že leta 2012. V torek pa je družbo obtožil, da njihova Kitajska izpostava krši tamkajšnje zakone o direktni prodaji, kar so pri Herbalifu že zanikali.

Kitajsko tržišče je trenutno za Herbalife eno najpomembnejših, saj se njihova prodaja skokovito povišuje, lani so tam zabeležili kar 65% porast prodaje.

Herbalife prodaja svojo paleto prehranskih izdelkov po vsem svetu prek mreže neodvisnih distributerjev. Lani so ustvarili 4,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 18% več kot leto pred tem.

Vrednost njihovih delnic je v zadnjem letu zrasla za več kot 50%. Pomembne deleže podjetja pa imata v lasti tudi znana milijarderja George Soros in Carl Icahn, ki ima v lasti kar 17% delež družbe.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce