Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Honda bo veliko vložila v tehnologijo avtonomnih vozil

Honda bo veliko vložila v tehnologijo avtonomnih vozil
October 04
06:19 2018

Honda je napovedala, da bodo vložili 2,75 milijarde dolarjev za nakup deleža v General Motorsovi enoti za samodejno vožnjo, GM Cruise, medtem ko se podjetja še naprej povezujejo v tekmovanju za razvoj avtonomnih vozil.

Japonski proizvajalec avtomobilov je dejal, da želi razviti avtomobil za avtonomno vožnjo, ki bi ga lahko proizvedli v velikih količinah. V začetku letošnjega leta je v isto družbo 2,25 milijarde dolarjev vložil tudi japonski tehnološki velikan Softbank.

Aston Martin bo na borzi v Londonu ponudil svoje delnice

Delnice Honde so po objavi novice na borzi v Tokiju pridobile 1,2 odstotka vrednosti, medtem ko so delnice GM-a v ZDA zrasle za 2,1 odstotka.

Honda bo v prihodnjih 12 letih za pobude na tem področju namenila približno 2 milijardi dolarjev, kar skupaj z 750 milijonov dolarjev visoko investicijo v lastniški delež pri GM Cruise pomeni, skupno zavezanost projektu v višini 2,75 milijarde dolarjev.

Analitiki so dejali, da je GM med vodilnimi na področju razvoja avtonomnih vozil. Hondina naložba v GM Cruise, skupaj z nedavno naložbo Softbanka, tako sedaj vrednost tega podjetja ocenjuje na 14,6 milijarde dolarjev.

GM je sicer doživel velike kritike, potem ko so pred dvema letoma za večinski delež v tem start-upu namenili 1 milijardo dolarjev. Družba z sedežem v San Franciscu, ki jo je leta 2013 ustanovil inženir Kyle Vogt, je odgovorna za razvoj prvih avtonomnih vozil GM-a, od katerih so nekatere še vedno na ameriških cestah.

Ob veliki zaskrbljenosti glede varnosti avtonomnih vozil, pri GM Cruisu trdijo, da tehnologija na kateri sedaj delajo, samovozečim avtomobilom na okolico omogoča boljši pogled od človeškega voznika.

V vsakem avtomobilu je tako nameščenih deset kamer, ki posnamejo slike s frekvenco 10 slik na sekundo, pravijo v družbi. "Več vidimo o tem kaj se dogaja v vsakem trenutku okrog našega avtomobila, kot bi lahko videl katerikoli voznik," so dejali pri GM Cruiseu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce