Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Hong Kong je azijske trge pognal v rdeče

Hong Kong je azijske trge pognal v rdeče
June 13
06:00 2019

Azijske delnice so danes izgubljale na vrednosti, potem ko so delnice na trgu v Hong Kongu drugo zaporedno trgovalno sejo beležile visoke izgub, , saj so se nadaljevali množični ulični protesti, medtem ko so se cene nafte spogledovale z najnižjimi nivoji v zadnjih pet mesecev, kar je bila posledica višjih zalog nafte v ZDA in slabih obetov glede povpraševanja.

Upi, da bosta ZDA in Kitajska ob robu vrha skupine G20 v Osaki med 28. in 29. junijem uspeli doseči dogovor vse bolj bledijo, kar škoduje razpoloženju na trgu in niža donosnost obveznic.

"Pred vrhom G20 ni v načrtu niti dvostranskih srečanj na ministrski ravni. Tako ne moremo pričakovati sprejema večjega dogovora," je dejal Hirokazu Kebeja iz družbe Daiwa Securities.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 1 odstotek vrednosti, saj je indeks Hang Seng po včerajšnjem padcu v višini 1,7 odstotka, danes upadel še za 1,5 odstotka.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca junija

Pritisk za prodajo v Hong Kongu je posledica množičnih demonstracij proti zakonodaji, ki bi dovoljevala izročitev državljanov te nekdanje britanske kolonije kitajskim oblastem, to pa je sprožilo množično razburjenje in najhujše nemire na ozemlju odkar je Velika Britanija leta 1997 svojo nekdanjo kolonijo vrnila Kitajski.

Japonski borzni indeks Nikkei je izgubil 0,8 odstotka vrednosti, medtem ko so ameriške delniške terminske pogodbe padle za 0,3 odstotka, potem ko so indeksi na Wall Streetu včeraj zabeležili malenkostne izgube.

Cena nafte se je gibala blizu najnižjih nivojev v zadnjih petih letih, k čemur je najbolj pripomogel nepričakovani dvig zalog surove nafte v ZDA, kot tudi slabša pričakovanja za povpraševanja, kar je posledica dolgoročne trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so se komaj premaknile in po včerajšnjem 3,7 odstotnem padcu vrednosti dosegajo 60,06 dolarja za sod, kar je najnižja cena za mednarodno referenčno nafto po 28. januarju.

Terminske pogodbe za lahko teksaško nafto so danes zrasle na 51,12 dolarja za sod, potem ko so včeraj z ceno 50,72 dolarja dosegle najnižje nivoje od 14. januarja.

"Razlog za tako nizke cene nafte ostaja manjša skrivnost, saj ostajajo svetovne cene delnic relativno dobro podprte. A ena stvar je gotova. Šibke cene nafte bodo omejile inflacijo in spodbudile pričakovanja o zniževanju obrestnih mer," je dejal Daiwa Kabeya.

Ameriški vladni podatki so včeraj pokazali, da so se potrošniške cene v maju komaj zvišale, pri čemer se je osnovna letna inflacija upočasnila na 2,0 odstotka, medtem ko je najvišja inflacija prejšnji julij dosegala 2,4 odstotka, vse to je še povišalo pričakovanja glede znižanja stopnje obrestnih mer v naslednjih mesecih.

Na valutnih trgih je jen v primerjavi z dolarjem pridobil 0,25 odstotka vrednosti in dosegel nivo 108,25 jena za dolar, medtem ko je avstralski dolar izgubil 0,2 odstotka in se ustalil pri nivoju 0,6913 ameriškega dolarja.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem se pri nivoju 1,1293 dolarja skoraj ni spremenila. Enotna valuta je v sredo doživela udarec, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da razmišlja o sankcijah za ruski projekt plinovoda Nord Stream 2 in Nemčijo opozoril pred energetsko odvisnostjo od Rusije.

Britanski funt je izgubil na vrednosti potem jo je uspelo britanskim zakonodajalcem premagati poizkus laburistov za blokado brexita brez dogovora, tako da so prevzeli nadzor nad parlamentarnim dnevnim redom vlade.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce