Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Hongkonška borza je ob ponovnem odprtju precej izgubila na vrednosti

Hongkonška borza je ob ponovnem odprtju precej izgubila na vrednosti
January 29
07:19 2020

Hongkonški borzni indeks Hang Seng je v sredo po ponovnem začetku trgovanja po prazničnem obdobju, izgubil 3 odstotke vrednosti, saj so se vlagatelji bali gospodarskega učinka izbruha korona virusa. Skoraj vse delnice od 50-ih kitajskih podjetij, ki kotirajo na borzi v Hong Kongu so izgubile na vrednosti. Najbolj so bile prizadete delnice turističnih družb in upravljavcev igralnic, saj so trgovalci ocenjevali gospodarski vpliv smrtonosnega virusa.

Virus je sicer po najnovejših podatkih zahteval že 130 življenj, medtem ko se je okužilo že več kot 9000 ljudi.

Korona virus je vlagatelje pognal v varna zavetja

Glavna kitajska borzna trga v Šanghaju in Šenženu bosta sicer odprta šele 3. februarja, potem ko so se kitajske oblasti odločile za tri dnevno podaljšanje prazničnega obdobja ob praznovanju lunarnega novega leta.

Drugi delniški trgi po Aziji so zabeležili bolj spodbudno trgovanje, saj so v začetku tedna že občutili negativne občutke vlagateljev.

Enega od največjih padcev na borzi v Hong Kongu so danes zabeležile delnice družbe Sands China, ki so izgubile skoraj 6 odstotkov vrednosti. Gre za podružnično podjetje Las Vegas Sands, ki upravlja z igralnico v Macau, priljubljeni igralniški destinaciji turistov iz celinske Kitajske.

Od petka se je število obiskovalcev Macaua po uradnih podatkih zmanjšalo za kar 69 odstotkov, s čimer je mesto v ponavadi najbolj obremenjenem delu leta bolj spominjalo na mesto duhov. Do poldneva je sicer indeks Hang Seng povrnil nekaj začetnih izgub.

Zaprtja

Gospodarski izpad zaradi korona virusa ni omejen samo na delniške trge. Podjetja trpijo tudi zaradi izpada dohodkov, saj morajo po naročilih iz Pekinga ostati zaprta vsaj do 9. februarja.

Letalski prevozniki in upravljavci hotelov ter igralnic, so bili med najbolj prizadetimi, saj so kitajskih turisti namesto potovanj v prazničnem obdobju zaradi virusa raje ostali doma.

Vpliv se zdaj čuti v celotnem kitajskem gospodarstvu, vse od proizvodnje pa do prodaje na drobno. Tudi tuja podjetja so zaskrbljena glede učinka na njihove kitajske operacije.

Iz verige kavarn Starbucks so tako sporočili, da so začasno zaprli vseh svojih 2000 trgovin na Kitajskem, s čimer želijo zaščiti svoje osebje in pomagati zadržati širjenje virusa. Restavracije v petih Kitajskih mestih je zaprl tudi McDonald's, kot razlog pa so navedli uvedbo novih zdravstvenih protokolov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce