Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

HP napovedujejo ostro zmanjšanje obsega svoje delovne sile

HP napovedujejo ostro zmanjšanje obsega svoje delovne sile
October 04
07:31 2019

Ameriški proizvajalec osebnih računalnikov HP je v četrtek sporočil, da bodo v skladu z načrtom za prestrukturiranje, katerega cilj je znižanje stroškov odpustili do 16 odstotkov svoje delovne sile. Družba bo tako s kombinacijo prostovoljnih odhodov in upokojevanja odpustila med 7000 in 9000 zaposlenih, so zapisali v izjavi.

Po njihovih izračunih naj bi tako do konca leta 2022 privarčevali približno milijardo dolarjev. Družba je po podatkih ameriške komisije za vrednostne papirje 31. septembra po svetu zaposlovala približno 55,000 ljudi. To pa bi pomenilo, da načrtujejo do 16 odstotno znižanje obsega delovne sile.

Tesla ni dosegla četrtletnih dobavnih ciljev, delnice izgubile 6 odstotkov vrednosti

V povezavi z prestrukturiranjem bo po besedah HP-ja nastala skupna obremenitev v višini približno milijarde dolarjev, od katerih bo 100 milijonov dolarjev realiziranih, ko bodo poročali o svojih prihodkih v letošnjem zadnjem četrtletju.

"Sprejemamo pogumne in odločne ukrepe, medtem ko se lotevamo svojega novega poglavja," je dejal prihodnji izvršni direktor družbe, Enrique Lores. "Vidimo velike priložnosti za ustvarjanje delniške vrednosti, to pa bomo dosegli z napredovanjem v vodstvu, motenjem panoge in agresivnim preoblikovanjem našega načina dela."

Lores bo mesto direktorja družbe od sedanjega direktorja Diona Weislerja prevzel 1. novembra.

Kalifornijska družba z sedežem v mestu Palo Alto je poleg tega sporočila, da je njihov upravni odbor 30. septembra odobril dodatni odkup delnic družbe v vrednosti 5 milijard dolarjev.

HP pričakuje, da bo v proračunskem letu 2020 ustvaril prosti denarni tok v višini najmanj 3 milijard dolarjev, od katerih bodo najmanj 75 odstotkov denarja vrnili nazaj delničarjem prek 10 odstotne rasti dividend in odkupov delnic, so dodali.

Družba v fiskalnem letu 2020 pričakuje, da bo prilagojeni dobiček dosegal razpon med 2,22 in 2,32 dolarja na delnico. Za tekoče proračunsko leto pričakujejo, da bo prilagojen dobiček dosegal razpon med 2,18 in 2,22 dolarja za delnico.

Vrednost delnic družbe je sicer v letošnjem letu upadla za približno 10 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce