Finančni trgi

Prispevki

HSBC najvišja kazen v zgodovini bančništva

HSBC najvišja kazen v zgodovini bančništva
December 11
08:42 2012

Zaradi pranja denarja in izogibanja sankcijam bo največja evropska banka predvidoma odštela slabi dve milijardi dolarjev.

Največja evropska banka, britanska HSBC, je v odgovor na dolgoletno preiskavo ameriških organov pregona priznala vrsto hudih nepravilnosti v svojem preteklem poslovanju in pristala na poravnavo, v okviru katere bo izplačala 1,92 milijarde dolarjev, kar je najvišja kazen v zgodovini bančništva.

Za ta korak se je vodstvo banke odločilo po objavi poročila ameriškega senata, ki je ostro kritiziralo HSBC zaradi pomanjkljivega nadzora, ki je menda omogočal pranje denarja od trgovine z mamili preko računov v njenih mehiških in ameriških izpostavah.

Mož, ki mora vrniti vrtoglavi znesek denarja …

Poleg tega se je banka, kakor je mogoče prebrati v poročilu, redno izogibala spoštovanju omejitev pri poslovanju z Iranom, Severno Korejo in drugimi državami, proti katerim so ZDA uvedle sankcije. Izvršni direktor HSBC Stuart Gulliver je v imenu banke že prevzel odgovornost za »storjene napake«, za katere mu je »iskreno žal«.

Vir: Delo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce