Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

HSBC z 62 odstotnim padcem dobička, delnice navzdol

HSBC z 62 odstotnim padcem dobička, delnice navzdol
February 21
07:51 2017

Delnice banke HSBC so izgubile vrednost potem ko je banka utrpela večji padec dobička v letu 2016 od pričakovanj. 6,7 milijarde evrov težak dobiček pred obdavčitvijo, je kar 62 odstotkov nižji od 17,8 milijarde dobička, o katerem so poročali leto dni pred tem.

HSBC je padec dobičkonosnosti pripisal nizu enkratnih stroškov, vključno z prodajo svojih izpostav v Braziliji. Dejali so, da je bilo njihovo poslovanje "na splošno zadovoljivo" glede na "nestanovitne finančne pogoje" vseeno pa so opozorili, pred nevarnostjo globalnega protekcionizma. Delnice banke so med trgovanjem na borzi v Hong Kongu izgubile 3,5 odstotka vrednosti.

"Negotovosti"

Namigujoč na volitve v ZDA in glasovanje Velike Britanije za izhod iz EU, je banka dejala, da bo leto 2016 "še dolgo odmevalo  po svojih pomembnih in v veliki meri nepričakovanih ekonomskih in političnih dogodkih". "Ti dogodki so napovedali spremembe v ustaljenih geopolitičnih in gospodarskih odnosih, ki so opredeljeni pri stikih med razvitimi gospodarstvi, ter med njimi in preostalim svetom," je dejal predsednik banke, Douglas Flint.

Evropske banke trpijo zaradi negativnih obrestnih mer na depozite

"Negotovosti, ki so jih takšne spremembe začasno ustvarile so vplivale na investicijsko dejavnost in prispevale k nestanovitnim razmeram na finančnih trgih."

V svoji napovedi za letošnje leto so pri banki dejali, da je "izid volitev v ZDA povečal zaskrbljenost glede porasta protekcionizma". "Le ta je bila v mnogih delih sveta poudarjena zaradi tehnoloških sprememb in dohodkovne neenakosti. Pri banki so dejali da bi kakršnakoli "okrepitev tega trenda" vodila v motnje v svetovni trgovini in vplivala na njihovo tradicionalno linijo poslovanja.

Banka je lani potrdila, da bo svoj evropski sedež kljub Brexitu še naprej obdržala v Londonu. Vseeno je med objavo podatkov predsednik Flint dejal, da sedanji načrti banke v naslednjih dveh letih predvidevajo preselitev približno 1000 delovnih mest iz Londona v Pariz, kar pa je odvisno od razvoja pogajanj. Dodal je da ima banka "večinoma vse licence in infrastrukturo, ki je potrebna za nadaljnjo podporo naših strank, potem ko bo Velika Britanija zapustila Evropsko Unijo".

"Digitalna preobrazba"

HSBC ustvari večino svojih prihodkov izven Velike Britanije, večino dobička pa ustvarijo v Aziji. Izvršni direktor skupine, Stuart Gulliver je dejal, da bo banka v "digitalno preobrazbo za izboljšanje naše ponudbe za stranke" vložila skoraj 2 milijardi evrov. Banka je sicer že od leta 2015 sredi programa zniževanja stroškov, s pomočjo katerega želijo na leto prihraniti skoraj 5 milijard evrov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles