Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Huawei bi bil lahko po besedah Donalda Trumpa predmet trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko

Huawei bi bil lahko po besedah Donalda Trumpa predmet trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko
May 24
06:37 2019

Azijske delnice so v petek padle na najnižje nivoje v zadnjih štirih mesecih, cena surove nafte pa je upadla zaradi zaskrbljenosti, da se trgovinski spor med ZDA in Kitajsko razvija v bolj dolgotrajno strateško trgovinsko vojno med največjima svetovnima velesilama, kar je vlagatelje pognalo k varnejšim finančnim sredstvom.

Najširši indeks Azijsko-pacifiške regije brez Japonske je tako danes padel za 0,2 odstotka, na nov najnižji nivo v zadnjih štirih mesecih, hkrati pa je na poti k tretji zaporedni tedenski izgubi, saj je v teku ega tedna upadel že za 1 odstotek.

Medtem se je vrednost kitajskih delniških indeksov nekoliko povečala, tako je indeks Shanghai Composite pridobil 0,2 odstotka vrednosti, indeks bluečipov CSI 300 je zrasel za 0,3 odstotka, medtem ko je Hongkonški indeks Hang Seng pridobil 0,2 odstotka vrednosti.

Panasonic je ameriških sankcijah zamrznil poslovanje z Huaweijem

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je upadel za 0,7 odstotka.

Včeraj so delnice na Wall Streetu izgubljale na vrednosti, tako je indeks Dow Jones upadel za 1,1 odstotka, S&P 500 je padel za 1,6 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 1,6 odstotka vrednosti, saj si trgovalci odločali za odprodajo delnic na podlagi bojazni, da bo naraščajoči trgovinski spor med ZDA in Kitajsko znižal svetovno gospodarsko rast.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek dejal, da bi lahko pritožbe Washingtona proti Huaweiju rešili v okviru dogovora med ZDA in Kitajsko, vseeno pa je kitajskega tehnološkega velikana označil za "zelo nevarnega".

Washington je prejšnji teden defacto prepovedal ameriškim podjetjem, da poslujejo s Huaweijem, ki je največji izdelovalec omrežne opreme na svetu, pri čemer so kot razlog navedli zaskrbljenost glede nacionalne varnosti.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v četrtek izjavilo, da predlaga novo pravilo za uvedbo protisubvencijskih dajatev za izdelke iz držav, ki podcenjujejo svoje valute v primerjavi z dolarjem, kar je še ena poteza, ki bi lahko prinesla višje carine za kitajske izdelke.

Masanari Takada iz družbe Nomura Securities v Tokiju je dejal, da "trgovinski konflikt med ZDA in Kitajsko zaenkrat še ni povsem poškodoval globalnega razpoloženja vlagateljev, zato še ni prišlo do paničnih razprodaj. A hkrati ostaja razpoloženje na trgih še naprej šibko."

Ker je na trgih dominiral beg v varne pristane se je donos na 10 letne ameriške državne obveznice znižal na 2,292 odstotka, kar je najnižji nivo po oktobru leta 2017, pri čemer je ključni del krivulje donosnosti obrnjen.

Indeks dolarja, ki mer njegovo vrednost v primerjavi s šestimi drugimi glavnimi valutami sveta je dosegel nivo 98,371 točke. Evro je v četrtek dosegel najnižje nivoje po maju 2017, saj okrevanje poslovne dejavnosti v evrskem območju ni doseglo pričakovanih nivojev. Danes je evro v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1181 dolarja.

Veliko vrednosti je izgubil tudi britanski funt, ki je v primerjavi z evrom dosegal nivo 0,8831 funta za evro. Ostale pomembne valute so poslovale razmeroma mirno, še vedno je dobro podporo užival jen, vendar njegova rast ni bila več agresivna. V primerjavi z dolarjem sedaj dosega nivo 109,56 jena za dolar.

Na surovinskih trgih so se cene nafte včeraj močno znižale saj so trgovinske napetosti znižale obete glede povpraševanja, pri čemer so cene zabeležile najvišje dnevne padce v zadnjega pol leta.

Cene so se danes sicer stabilizirale, kar je posledica rezov v proizvodnji držav OPEC-a in napetosti na Bližnjem vzhodu.

V azijskem trgovanju se je cena ameriške lahke nafte povišala za 0,9 odstotka na 58,46 dolarja za sod, potem ko je nafta v četrtek izgubila kar 5,7 odstotka vrednosti in zdrsnila na najnižje nivoje v zadnjih dveh mesecih. Nafta znamke Brent je pridobila 1 odstotek vrednosti in po 4,6 odstotnem padcu v četrtek dosegla ceno 68,46 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce