Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Huawei je lani dosegel rekordne letne prihodke

Huawei je lani dosegel rekordne letne prihodke
March 29
07:32 2019

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je dejal, da je v letu 2018 obseg njihovih prihodkov presegel 100 milijard dolarjev in to kljub temu, da je prišlo v več zahodnih državah do kampanije proti njihovim izdelkom, zaradi bojazni, da predstavljajo varnostno grožnjo.

Pri družbi so tako sporočili, da so v letu 2018 ustvarili prihodke v višini 95,5 milijarde evrov, medtem ko je bilo dobička za 7,85 milijarde evrov.

ZDA in druge zahodne države so omejile poslovanje družbe, saj so zaskrbljene, da bi lahko njihove povezave z vlado v Pekingu predstavljale varnostno tveganje. Pri Huaweiju so sicer sporočili, da so neodvisna družba in močno zavračajo trditev, da predstavljajo njihovi izdelki varnostno tveganje.

Uber bo kupil tekmeca na Bližnjem vzhodu

Podjetje s sedežem v mestu Šenžen je dejalo, da so se globalni prihodki družbe v letu 2018 povečali za 19,5 odstotka, kar je bilo najhitrejša rast v zadnjih dveh letih. Rezultate družbe je podprla tudi močna prodaja pametnih telefonov na Kitajskem.

Na drugi strani se je njihova telekomunikacijska dejavnost, ki prodaja telekomunikacijsko infrastrukturo državam po vsem svetu, zmanjšala za 1,3 odstotka.

Huawei je sicer največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu. Trenutno pa se sooča z naraščajočim odporom zahodnih držav, ki so zaskrbljene glede varnosti njihovih izdelkov, ki se uporabljajo v najnovejših omrežjih naslednje generacije 5G.

ZDA, Avstralija in Nova Zelandija so tako svojim lokalnim podjetjem že prepovedala uporabo Huaweijevih izdelkov za zagotavljanje tehnologije za gradnjo omrežij 5G.

O podobnih ukrepih razmišlja tudi več evropskih držav, hkrati pa kitajsko tehnološko družbo močno kritizirajo tudi najnovejša evropska poročila kibernetskih organov.

Na drugi strani se je tudi Huawei odločil za protinapad. V zadnjih mesecih so tako začeli izvajati agresivno strategijo, da bi se uprli zoper kar označujejo, kot ameriško kampanijo blatenja njihovega ugleda.

V začetku tega meseca so tako v ZDA vložili tožbo proti ameriški vladi zaradi prepovedi, ki zveznim agencijam omejuje uporabo njihovih izdelkov, pri čemer trdijo, da je odločitev vlade "neustavna".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles