Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Huawei: Kitajska od Kanade zahteva izpustitev Meng Vangžu

Huawei: Kitajska od Kanade zahteva izpustitev Meng Vangžu
December 10
10:17 2018

Kitajska je zahtevala, da Kanada izpusti pridržano izvršno direktorico družbe Huawei Meng Vangžu ali pa se sooči s posledicami. Namestnik ministra za zunanje zadeve Le Jučeng je ločeno pozval ameriškega in kanadskega veleposlanika in vložil "močen protest", v katerem zahteva njeno izpustitev.

Na ministrstvu so njeno aretacijo opisali kot "zelo grdo" dejanje. Mengova, ki je glavna finančna uradnica družbe Huawei in hčerka ustanovitelja družbe je sicer obtožena kršenja ameriških sankcij proti Iranu.

Mengovo so prejšnjo soboto pridržali v Vancouvru, sedaj pa se sooča z izročitvijo v ZDA, kjer bi lahko bila v primeru krivde obsojena na do 30-letno zaporno kazen. Kitajska sicer še naprej vztraja, da Mengova ni kršila nobenega zakona.

Pomanjkanje podrobnosti o trgovinskem premirju med ZDA in Kitajsko povzroča zmedo

V petek se je gospa Meng pojavila pred kanadskim sodiščem, ki je prekinilo odločanje o tem ali bo dovolilo varščino ali ne, do ponedeljka.

Kaj so dejali na Kitajskem?

Aretacija Mengove medtem, ko je prejšnjo soboto čakala na letalsko povezavo v Vancouvru je bila po besedah kitajskega zunanjega ministrstva huda kršitev njenih pravic. S tem naj bi po njihovih besedah "ignorirali pravo" in se vedli "nerazumno".

"Kitajska kanadsko stran močno poziva naj tako izpusti zaprto osebo... v drugem primeru bo morala Kanada prevzeti polno odgovornost za resne posledice, ki jih bodo povzročili," so zapisali v izjavi. V nedeljo je Le Jučeng podobne zahteve postavil ZDA in pri tem opozoril: "Kitajska se bo odzvala na vsak dodaten ukrep ZDA."

Kaj se je zgodilo med petkovo obravnavo na sodišču?

Vrhovnemu sodišču Britanske Kolumbije je bilo sporočeno, da je Mengova uporabila podružnico Huaweija z imenom Skycom, prek katere so se v letih med 2009 in 2014 izognili sankcijam proti Iranu. Sodišču je bilo sporočeno tudi, da je javnosti Skycom napačno predstavila, kot ločeno podjetje.

Sodišču je bilo sporočeno tudi, da je bila Mengova obtožena "zarote, katere namen je bilo oguljufanje večih finančnih institucij". Tožilec je dejal tudi, da je ameriškim bankirjem zanikala kakršnokoli neposredno povezavo med Huaweijem in SkyCommom, medtem ko je dejansko "SkyCom del Huaweija".

Mengova je zelo begosumna, zato bi ji morali zavrniti varščino so dodali pri tožilstvu.

Zakaj je aretacija pomembna?

Aretacija je dodatno obremenila odnose med ZDA in Kitajsko. Obe državi sta že tako udeleženi v trgovinski vojni, čeprav je bilo sicer prejšnjo soboto dogovorjeno 90 dnevno premirje , predenj so v sredo prišle novice o aretaciji Mengove.

Huawei je sicer eden od največjih ponudnikov telekomunikacijske opreme in storitev na svetu, hkrati pa je na drugem mestu največjih proizvajalcev pametnih telefonov prehitel ameriškega velikana Apple.

Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland je v petek dejala, da so Kitajski zagotovili, da bo postopek potekal po pravi poti, hkrati pa bo imela Mengova med obravnavo njenega primera pred sodiščem dostop do konzulata. Freelandova je hkrati ponovila stališče kanadskega premierja Justina Trudeaoja, da aretacija Mengove nima nobenih političnih ozadij.

Je Huawei razlog za zaskrbljenost zahodnih držav?

Nekatere vlade zahodnih držav se bojijo, da bo Peking preko Huaweija pridobil dostop do mobilnih in drugih mobilnih omrežij pete generacije in razširil svojo sposobnost vohunjenja, čeprav družba vztraja, da ni pod nadzorom vlade.

Japonska naj bi se tako že odločila za prepoved uporabe izdelkov, ki so jih izdelale družbe Huawei in ZTE zaradi skrbi glede kibernetske varnosti. Tako bi sledili podobnim ukrepom Nove Zelandije in Avstralije, ki sta se že odločili za blokado Huaweija.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je dejal, da ima njegova država "že vrsto let ogromne razloge za zaskrbljenost" glede prakse kitajskih podjetij "glede uporabe ukradene ameriške intelektualne lastnine, prisilnega prenosa tehnologije, ki jo nato uporabljajo kot orožje za dosego kitajskih vladnih ciljev, zlasti v primeru informacijske tehnologije".

Kakšne so sankcije proti Iranu?

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji mesec ponovno uvedel ameriške sankcije proti Iranu, ki so bile odstranjene v okviru dogovora o jedrskem sporazumu v letu 2015. Trump je sporazumu, ki naj bi Iran omejil pi uporabi spornih jedrskih dejavnosti v zameno za odpravo sankcij, izjemno kritičen.

Ponovno uvedene sankcije so tako prizadele izvoz nafte, ladijski promet in banke - vse ključne dele iranskega gospodarstva.

Čeprav obstaja nekaj izjem, pa je ameriški finančni minister Steven Mnuchin dejal, da bodo ZDA "agresivno" ciljale na vsako organizacijo, ki bi si prizadevala "izogniti našim sankcijam".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce