Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Huawei pripravljen na podpis protivohunskih sporazumov

Huawei pripravljen na podpis protivohunskih sporazumov
May 15
06:35 2019

Huawei je po besedah predsednika družbe "pripravljen podpisati proti vohunske sporazume s vsemi vladami". Izjava prihaja potem, ko je vse več držav zaskrbljenih, da bi lahko Kitajska izdelke te družbe uporabila za nadzor in vohunjenje v tujini.

Kitajska družba je sicer zanikala, da predstavlja njihovo delo tveganje za vohunjenje in sabotažo. Pri Huaweiju so dejali tudi, da so neodvisni od kitajske vlade, vseeno pa so se nekatere države odločile, da jim blokirajo dostop do svojih omrežij 5G na podlagi nacionalne varnosti.

Kitajska je sprejela nove uvozne dajatve na ameriške izdelke

"Pripravljeni smo podpisati sporazume z vladami, ki vsebujejo protivohunske klavzule, da se zavežemo, da bo naša oprema ustrezala standardom o preprečevanju vohunjenja," je na poslovni konferenci v Londonu dejal predsednik družbe, Liang Hua.

Huawei je sicer največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu. A zdaj se družba sooča s naraščajočim negativnim odzivom zahodnih držav, ki so zaskrbljene glede varnosti njihovih izdelkov, ki se uporabljajo v mobilnih omrežjih naslednje generacije 5G.

Avstralija in Nova Zelandija sta se tako že odločili za blokiranje uporabe opreme Huaweija v svojih mobilnih omrežjih 5G. ZDA pa so svojim zveznim agencijam omejile uporabo izdelkov Huaweija in pritisnile na svoje zaveznike, da storijo enako.

V sredo je Reuters poročal, da bodo ZDA zelo verjetno dodatno zaostrile omejitve za Huawei, pri čemer naj bi ameriški predsednik Donald Trump podpisal izvršni nalog, s katerim bi ameriškim podjetjem prepovedal uporabo telekomunikacijske opreme podjetij, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost.

Poteza prihaja v času, ko se napetosti med ZDA in Kitajsko že stopnjujejo. ZDA so tako prejšnji petek več kot podvojile carine na kitajske izdelke v vrednosti 2000 milijard dolarjev, Kitajska pa se je maščevala s sprejemom svojih uvoznih dajatev na ameriške izdelke.

To je zaostrilo trgovinsko vojno, za katero se je še nedavno zdelo, da se bo kmalu končala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce