Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Hudi padci na svetovnih trgih potem ko so cene nafte zgrmele v prepad

Hudi padci na svetovnih trgih potem ko so cene nafte zgrmele v prepad
March 09
07:09 2020

Azijske borze so danes utrpele močne padce vrednosti, saj je trgovalce prestrašil velik padec cen nafte in šibki gospodarski podatki. Na Japonskem je tako glavni borzni indeks Nikkei 225 izgubil več kot 5 odstotkov vrednosti, medtem ko je avstralski borzni indeks ASX 200 izgubil kar 7,3 odstotka vrednosti, kar je največji dnevni padec indeksa po letu 2008.

Trgi so se burno odzvali na grožnjo cenovne vojne med državami izvoznicami nafte OPEC in njihovim glavnim zaveznikom Rusijo. Azijski trgi so poleg tega reagirali tudi na padanje kitajskih izvoznih številk in krčenje japonskega gospodarstva.

Pomoč za boj proti koronavirusu napovedal tudi Mednarodni denarni sklad

Na svetovnih trgih se je zaradi strahu pred velikim gospodarskim udarcem izbruha koronavirusa že močno povečala nestanovitnost. Potem ko so cene nafte v ponedeljek upadle za več kot 30 odstotkov, pa so nekatera energetska podjetja zabeležila nekaj od največjih padcev vrednosti delnic.

Cene delnic družbe Oil Search's, ki kotirajo na avstralski borzi so tako padle za kar 31 odstotkov, medtem ko je vrednost delnic energetskega velikana Santos upadle za 27 odstotkov. Naftne in druge surovinske družbe predstavljajo velik del celotne avstralske borze.

Medtem je glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite izgubil skoraj 2 odstotka vrednosti, glavni Hongkonški indeks Hang Seng pa je v zgodnjem trgovanju upadel za 3,7 odstotka.

"Kitajska bo prispevala svoj delež pri temnim oblakom, ki visijo nad trgi, medtem ko se začenja trgovanje v ponedeljek," je dejal analitik pri družbi Oanda Jeffrey Halley.

Kitajska je v soboto objavila podatke o uvozu in izvozu za prva dva meseca letošnjega leta. Obseg izvoza se je v obdobju znižal za 17,2 odstotka, medtem ko je bil uvoz manjši za 4 odstotke. Kitajskemu gospodarstvu je to prineslo trgovinski primanjkljaj v višini 7,1 milijarde dolarjev, medtem ko se država spopada z gospodarskim učinkom izbruha koronavirusa.

"Kitajska se sicer počasi vrača na delo, a zdaj se bodo morali proizvajalci soočiti z padcem mednarodnega povpraševanja, saj je koronavirus sedaj močno razširjen tudi zunaj države," je dodal Halley.

Na Japonskem so na tržne razmere vplivali podatki o BDP-ju, ki so pokazali na 7,1 odstoten padec gospodarske rasti v zadnjem lanskem četrtletju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce