Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IATA: Po svetu je ogroženih na stotisoče delovnih mest v letalski industriji

IATA: Po svetu je ogroženih na stotisoče delovnih mest v letalski industriji
September 30
06:35 2020

Brez dodatne državne pomoči je po po svetu ogroženih na stotisoče delovnih mest v letalski industriji, je opozoril svetovni organ te industrijske panoge. Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) se je po "žalostnem koncu poletne potovalne sezone", odločilo za znižanje svoje napovedi o prometu za letošnje leto.

Združenje, ki zastopa 290 letalskih družb po vsem svetu, tako pričakuje, da bo promet v letošnjem letu 66 odstotkov nižji, kot v lanskem letu. Hkrati pri organizaciji ocenjujejo, da bo zračni promet predpandemično raven dosegel šele v letu 2024. Drugi porast primerov okužb z kitajskim virusom in dodatne omejitve vlad, so glavni razlog, da sektor v zadnjem četrtletju ni močno zaživel.

Potovalna industrija je sicer po izbruhu pandemije kitajskega virusa beležila izjemno strm padec poslovanja. Med letom so tako glavne letalske družbe, letališča in turistična podjetja, objavljala napovedi o odpuščanjih na tisoče zaposlenih.

Warren Buffett se je odločil za naložbe v japonska podjetja

"Brez dodatnih vladnih ukrepov za pomoč in ponovnega odpiranja meja, bo v letalskih družbah izginilo na stotine tisoč delovnih mest," je dejal izvršni direktor IATA, Alexandre de Juniac.

Hkrati je pozval k rednemu izvajanju testov za kitajski virus pri potnikih pred odhodom letov, da bi s tem povečali zaupanje potrošnikov v letalski promet in vlade opogumili za odpiranje meja.

Mnoge letalske družbe so sicer letos že pokazale znamenja boja za obstanek. V začetku tega meseca je tako družba Virgin Atlantic objavila napoved o odpuščanju več kot 1500 zaposlenih, poleg 3500 zaposlenih, ki so jih odpustili že v začetku leta.

Poteza je po njihovem mnenju nujna za preživetje in je bila del reševalnega načrta v višini 1,5 milijarde dolarjev, s katerim so si prihodnost zagotovili za vsaj naslednjih 18 mesecev.

Prejšnji mesec je največja letalska družba na svetu American Airlines izjavila, da bodo v oktobru odpustili 19,000 zaposlenih, saj se bo takrat iztekla vladna shema za podporo plač. Ukinjena delovna mesta predstavljajo 30 odstotkov njihove delovne sile pred pandemijo.

V začetku leta so pri družbi United Airlines sporočili, da je pri njih ogroženih kar 36,000 delovnih mest. nemška Lufthansa pa je opozorila, da bi lahko odpustili 22,000 zaposlenih, medtem ko so pri British Airways napovedali odpuščanja do 13,000 delavcev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles