Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IBM je v drugem četrtletju posloval bolje od pričakovanj

IBM je v drugem četrtletju posloval bolje od pričakovanj
July 21
06:07 2020

Družba IBM je v ponedeljek presegla napovedi glede višine dobička v drugem četrtletju in nakazala, da bo računalništvo v oblaku dobilo zagon, saj so velike korporacije zaradi krize z kitajskim virusom pospešile svoj premik k digitalizaciji.

Delnice družbe so v trgovanju po uradnem zaprtju borze pridobile 5 odstotkov vrednosti.

Pri IBM-u so se odpovedali nekaterim delom svojega tradicionalnega poslovanja, da bi se osredotočili na računalništvo v oblaku, kjer so marže visoke. To področje je v zadnjih letih doživelo veliko aktivnosti, saj se je mnogo podjetij zaradi večje učinkovitosti, odločilo za premik k digitalizaciji.

Singapur je drugem četrtletju zapadel v globoko recesijo

"Trend, ki ga opažamo na trgu je jasen. Odjemalci želijo posodobiti aplikacije, preseliti več delovnih obremenitev v oblak in avtomatizirati informacijske naloge," je v pogovoru za analitiki dejal novi izvršni direktor pri IBM-u, Arvind Krišna.

Prihodki družbe iz računalništva v oblaku, oddelka, ki ga je prej vodil Krišna, so se v drugem četrtletju povečali za 30 odstotkov na 6,3 milijarde dolarjev.

Krišna je vodenje družbe prevzel v aprilu potem ko je iz mesta odšla Ginni Rometty, medtem ko je mesto direktorja oddelka za računalništvo v oblaku prevzel nekdanji tehnološki direktor Bank of America, Howard Boville.

IBM-ova globalna poslovna je vseeno utrpela udarec saj so stranke zaradi kitajskega virusa zmanjšale ali odložile projekte. Prodaja v enoti je upadla za 7 odstotkov na 3,9 milijarde dolarjev.

Medtem ko je poslovanje v zahodni Evropi in azijsko-pacifiškem območju v juniju pokazalo na povišanje potrošnje, pa so se stranke iz ZDA in Latinske Amerike zaradi poslabšanja pandemije odločile za odlog nakupov.

"Z vidika strank, je naše poslovanje bolj osredotočeno na velika podjetja, ki so bila med pandemijo v celoti gledano relativno stabilnejša," so dejali pri družbi.

Skupni prihodki družbe so se v drugem četrtletju znižali za 5,4 odstotka na 18,12 milijarde dolarjev, a so presegli povprečne ocene analitikov, ki so napovedovali prihodke v višini 17,72 milijarde dolarjev. Brez vpliva valutnih gibanj in poslovnih odhodkov, so se prihodki družbe znižali za zgolj 1,9 odstotka.

Če izvzamemo izdelke, je podjetje zaslužilo 2,18 dolarja na delnico, kar je bilo več od pričakovanj.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce