Finančni trgi

Prispevki

IBM napovedal razcep poslovanja v dve javni družbi

IBM napovedal razcep poslovanja v dve javni družbi
October 09
07:14 2020

Družba IBM je napovedala, da se bo razdelila v dve novi javni družbi. Poteza je poskus, da bi svojo pozornost osredotočili na poslovanja z višnjimi maržami, kot je računalništvo v oblaku in umetna inteligenca. Novo podjetje, ki se bo osredotočalo na na informacijsko infrastrukturo, bo dokončno poimenovano in ustanovljeno v prihodnjem letu. Po objavi novice so delnice družbe pridobile skoraj 6 odstotkov vrednosti.

Poteza označuje najnovejši premik prvega velikega računalniškega podjetja na svetu, stran od svojih tradicionalnih poslovnih področij.

"Omrežno poslovanje smo prodali v devetdesetih, osebne računalnike smo odprodali že v 2000-ih, pred približno petimi leti pa smo prodali tudi svoj oddelek za izdelavo polprevodnikov, saj se vsa ta poslovanja niso nujno integrirala z našim vrednostnim sistemom," je dejal izvršni direktor družbe Arvind Krishna.

Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje nekoliko manj hudo recesijo

Krishna je sicer eden od ključnih arhitektov IBM-ovega lanskoletnega prevzema podjetja Cloud Hat Red, v višini 34 milijard dolarjev. Trenutno sta sicer na trgu računalništva v oblaku dominantna igralca Amazon in Microsoft.

"Da bi spodbudili rast mora biti naša strategija zakoreninjena v resničnosti v kateri živimo in prihodnosti, ki si jo naše stranke prizadevajo graditi. Danes hibridni oblak in umetna inteligenca postajata središče trgovine, transakcij in ščasoma tudi samega računalništva," je na svojem blogu zapisal Krishna.

IBM, ki trenutno zaposluje več kot 352,000 delavcev je dejal, da naj bi stroški ločitve poslovanja znašali 5 milijard dolarjev.

Vse o NewCo

Osnovno poslovanje IBM-a bodo ločili v novo podjetje z začasnim imenom NewCo. Podjetje bo vključevalo tudi oddelek za "Upravljanje infrastrukturnih storitev".

Analitiki so dejali, da gre za poskus osredotočanja na donosnejše poslovne modele.

"IBM se bo v bistvu znebil poslovanja z padajočimi maržami in vse manjšim trgom, ki trpi zaradi vpliva avtomatizacije in računalništva v oblaku, ki prikriva močnejšo rast iz preostalega dela poslovanja," je dejal analitik Moshe Katri, iz družbe Wedbush Securities.

Direktor družbe Arvind je dejal, da bo nova družba NewCo na leto ustvarila 19 milijard dolarjev prihodkov in služila 75 odstotkom družb Fortune 100, ob prvem nastopu delnic na trgu. Družba NewCo bo zaposlovala 90,000 ljudi, prihodnje leto pa bo skupaj z prejemom stalnega imena, začela tudi kotirati na delniških trgih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles