Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Ikea bo zardi smrtnih primerov pri padanju predalnikov plačala 50 milijonov dolarjev odškodnine

Ikea bo zardi smrtnih primerov pri padanju predalnikov plačala 50 milijonov dolarjev odškodnine
December 23
09:27 2016

Ikea se je po besedah odvetnikov dogovorila, da bodo družinam treh majhnih otrok, ubitih v ZDA zaradi padajočih predalnikov, izplačali 50 milijonov dolarjev odškodnine. Odvetniki so dejali, da izplačilo, ki je eno od najvišji te vrste v zgodovini, izraža resnost primera.

Dvoletnika Camden Ellis in Curren Collas ter 23 mesečni Ted McGee, so umrli potem, ko so se predalniki Ikeje z imenom Malm, zrušili nanje.

Pri Ikeiji so potrdili, da je bila dosežena "pogojna poravnava". "Poravnave sodišče še ni odobrilo, zato bi bilo za nas v tem trenutku neprimerno dajati kakršnekoli komentarje," so zapisali pri švedskem izdelovalcu pohištva.

Alibaba se je spet znašla na črni listi prodajalcev ponaredkov

V juniju so se pri družbi odločili za odpoklic več milijonov komod z imenom Malm, po vseh Severni Ameriki. Sprva so sicer pri družbi stranke pozvali k uporabi stenskih nosilcev pri montaži predalnikov, nato pa je tretji smrtni primer v februarju sprožil odpoklic vseh predalnikov.

Odvetniki iz družbe Feldman Shepherd so dejali, da bo 50 milijonov dolarjev enakomerno razdeljenih med vse družine. Dodali so, da se je v okviru poravnave, Ikea zavezala tudi k trem ločenim donacijam bolnišnicam v spomin na otroke v višini 50,000 dolarjev, dodatnih 100,000 dolarjev pa naj bi namenili dobrodelnim ustanovam, ki se osredotočajo na varnost otrok.

"Gre za eno največjih izterjav v primeru smrti otroka, kar odraža resnost teh primerov," je dejal partner pri odvetniški družbi, Alan Feldman.

V okviru poravnave se je Ikea zavezala, da bodo v ZDA prodajali samo omare, ki izpolnjujejo ali presegajo prostovoljne nacionalne varnostne standarde za enote namenjene shranjevanju oblačil, so zapisali pri odvetniški družbi. Dodali so, da bo Ikea več denarja namenila tudi ozaveščanju ljudi o problematiki, vključno z televizijskimi oglasi, internetnimi in digitalnimi komunikacijami in opozorili v trgovinah.

Smrtni primeri so ameriško komisijo za varnost izdelkov, privedli do sprožitve izobraževalne kampanije o nevarnostih padca predalnikov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles