Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Ameriške uvozne dajatve bi lahko spodkopale svetovno trgovino

IMF: Ameriške uvozne dajatve bi lahko spodkopale svetovno trgovino
June 15
08:12 2018

Trgovinska politika administracije ameriškega predsednika Trumpa bi lahko škodila ameriškemu gospodarstvu in ogrozila svetovni trgovinski sistem, opozarjajo pri Mednarodnem denarnem skladu. Direktorica sklada Christine Lagarde je dejala, da bi trgovinska vojna povzročila "poražence na obeh straneh" in bi imela "resen" vpliv.

Opozorilo prihaja v času, ko se ZDA pripravljajo na uvedbo novih uvoznih tarif za kitajski uvoz v višini 50 milijard dolarjev. Medtem so nove dajatve na jeklo in aluminij, ki so jih napovedali v marcu že stopile v veljavo.

ECB bo decembra zaključila svoj spodbujevalni program

Te dajatve so že spodbudile Evropsko Unijo, Mehiko, Kanado in Kitajsko, da so uvedle ali objavile načrte za protiukrepe.

Medtem, ko pri skladu pričakujejo, da bo imel spor relativno majhen gospodarski vpliv - upočasnitev rasti BDP-ja za delček odstotne točke - pa je Lagardova dejala, da je zaskrbljena kako bodo trgovinski spori vplivali na razpoloženje na trgih. "Trenutno najbolj kritično in najtežje za upoštevati... je dejanski vpliv tega dogajanja na zaupanje," je dejala med tiskovno konferneco v Washingtonu.

Pri skladu so dejali, da se Bela hiša, ki je zagrozila tudi z umikom iz Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini (Nafta), odziva na naraščajočo zaskrbljenost glede stranskih učinkov proste trgovine.

"Ti ukrepi pa bodo verjetno trgovino premaknili dlje od pravičnega, odprtega in pravilnega sistema, kar bi lahko imelo negativne učinke tako za ameriško gospodarstvo, kot njene trgovinske partnerje," so dejali pri skladu.

Nasprotni pogledi

Sklad je v svojem letnem pregledu ameriškega gospodarstva, ki je ponudil svetle kratkoročne napovedi, predstavil tudi tveganja.

Organizacija za letošnje leto napoveduje, da bodo ZDA dosegle 2,9 odstotno gospodarsko rast, saj bo znižanje davkov in povečanje zvezne porabe, začasno povečala gospodarsko aktivnost. Vseeno pričakujejo, da se bo rast v letu 2019 upočasnila na 2,7 odstotka, v letu 2020 pa samo še 1,9 odstotka, saj naj bi učinki davčne reforme zmanjševali.

Ameriško ministrstvo za finance se s temi ugotovitvami seveda ne strinja in pravi, da bodo politike Bele hiše, vključno z davčno reformo in deregulacijo, rezultirale v "bolj trajnostno gospodarsko rast".

"Čeprav cenimo delo sklada v njihovem poročilu in delimo podobne kratkoročne napovedi o gospodarski rasti ZDA, pa se bistveno razlikujemo pri srednjeročnih in dolgoročnih napovedih," so sporočili iz ministrstva.

Lagardova je izrazila upanje, da se napovedi ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina izkažejo za pravilne, vendar je zaskrbljena zaradi naraščajočega javnega dolga in tveganja za nenadno rast inflacije.

Sklad je ZDA pozval, naj pri davčnih olajšavah ciljajo na gospodinjstva z nižjimi dohodki in okrepijo finančni nadzor nad nebančnimi institucijami.

Prav tako je sklad sprožil alarm glede prevlade majhnega a rastočega števila "superzvezdniških" podjetij. Poudarili so da imajo ta podjetja potencial za zniževanje rast plač in naložb v raziskave in razvoj, ko pridobivajo na tržni moči.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce