Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Azija je v najhujši recesiji v novejši zgodovini

IMF: Azija je v najhujši recesiji v novejši zgodovini
October 22
06:27 2020

Pri Mednarodnem denarnem skladu so sporočili, da bo azijsko-pacifiška regija okrevala po najhujši recesiji v znanem obdobju. Napovedi za letošnjo gospodarsko rast regije so se tako ponovno znižale, tokrat iz -1,6 odstotka, na -2,2 odstotka.

Kljub temu so pri skladu napovedali, da naj bi rast v prihodnjem letu dosegla skoraj 7 odstotkov. Pri tem naj bi imela pomembno vlogo Kitajska, saj naj bi njihovi najnovejši gospodarski podatki kazali na nadaljevanje okrevanja po upočasnitvi, ki jo je povzročil prav virus iz te države.

IBM objavil dobro poslovanje oddelka za računalništvo v oblaku

Kljub temu je na obzorju veliko črnih oblakov, saj se države vključno z Indijo, Filipini in Malezijo še naprej spopadajo z okužbami s kitajskim virusom. "Brazgotine bodo globoke," so dejali pri skladu in opozorili na padec naložb, kar naj bi svoj učinek kazalo še vsaj do sredine desetletja.

Napetosti med ZDA in Kitajsko

Ne samo, da se gospodarstva v regiji spopadajo s posledicami pandemije, temveč jih je prizadela tudi ameriško-kitajska trgovinska vojna in naraščajoča trenja med obema velesilama.

Vršilec dolžnosti direktorja Mednarodnega denarnega sklada za Azijo in Pacifik, Jonathan Ostry je glede stanja v Aziji dejal: "To je za zelo izvozno usmerjeno regijo nekaj, kar za naprej predstavlja veliko tveganje. Skrbi nas ločitev glavnih tehnoloških vozlišč, ne samo na Kitajskem in v ZDA, temveč tudi širše, kar bi vodilo v zmanjšanje visokotehnološke trgovine in bolj neučinkovito proizvodnjo."

V začetku tega tedna je Kitajska objavila svoje gospodarske podatke za tretje četrtletje, ki naj bi na medletni ravni pokazali na 4,9 odstotno rast.

Razpotegnjeno okrevanje

Dobra novica je, da sklad pričakuje, da bo regija v prihodnjem letu zabeležila 6,9 odstotno gospodarsko rast, pri čemer pa te napovedi temeljijo na številnih dejavnikih, vključno z obvadovanjem kitajskega virusa.

"S pravimi politikami in po potrebi mednarodno podporo lahko azijski motorji spet sodelujejo in spodbujajo nadaljnjo rast regije," je dejal gospod Ostry.

Eden od izzivov za regijo bo diverzifikacija azijskih gospodarstev, stran od pretiranega zanašanja na izvoz, pri čemer ta proces pri skladu opisujejo kot "delo v teku".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles