Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Grčija bo letos med najboljšimi v Evrskem območju

IMF: Grčija bo letos med najboljšimi v Evrskem območju
March 13
07:24 2019

Grčija je nedavno vstopila v obdobje rasti, ki jo uvršča med "najbolj uspešne v evroobmočju". Ta presenetljiva novica prihaja iz strani Mednarodnega denarnega sklada v novem poročilu o grškem gospodarstvu.

Visoki predstavnik sklada je tako dejal, da je prišlo do veliko pozitivnih premikov. Kljub temu pa ostaja gospodarstvo države še naprej ranljivo, potrebne so tudi nadaljnje reforme, brezposelnost pa je še vedno nesprejemljivo visoka.

Grčija je bila tista kjer se je leta 2009 začela finančna kriza v evroobmočju in je gospodarstvo, ki je bilo najhuje prizadeto. Hkrati je država prejela daleč največ sredstev namenjenih za reševanje, od katerih je nekaj prispeval tudi mednarodni denarni sklad. A vseeno je večino denarja, v skupni vrednosti več kot 250 milijard evrov, prišlo iz evroobmočja.

Nestabilna rast

Ta posojila so sicer prišla s svojimi pogoji. Grčija je tako morala sprejeti ukrepe za zmanjšanje nevzdržnih potreb po zadolževanju vlade in reformiranju gospodarstva za podporo rasti. prišlo je tudi sprememb v regulaciji dela, večji konkurenci v poslovnem svetu in privatizaciji med mnogimi drugimi elementi.

Turčija je tudi uradno vstopila v recesijo

Kljub temu, da so pogoji za izdajo posojil privedli do politične krize pa sta si tako sklad kot EU enotna, da je država dosegla napredek.

Do prve rasti države je prišlo v letu 2013, vendar je bi ta sprva nestabilna. Vseeno je uspelo lani Grčiji prvič v več kot desetletju doseči nekaj več kot 2 odstotno letno rast. Napoved za letos je še nekoliko boljša, saj so pri skladu prepričani, da se bo država na tabeli gospodarske rasti evroobmočja uvrstila v zgornjo polovico.

"Ohromljene banke"

Zagotovo gre za pomemben napredek v uspešnosti države, ki pa je deloma posledica upočasnitve, ki je v zadnjem letu prizadela celotno evroobmočje. Hkrati je pomembno opozoriti, koliko škode je utrpelo grško gospodarstvo. Še vedno je namreč kar 24 odstotkov manjše, kot je bilo v obdobju pred krizo.

Brezposelnost se je sicer izrazito znižala, tudi za mlade. A kljub temu je še naprej zelo visoka: 18,5 odstotna za odraslo populacijo kot celoto in skoraj 40 odstotna za mlade. Pri skladu tako pravijo, da je reforma trga dela nepopolna in opozarjajo, da je gospodarstvo še vedno ranljivo.

Posebno zaskrbljujoče so banke, ki imajo v svojih portfeljih še naprej visoke ravni posojil, kjer plačila niso redna. Pri skladu tako banke opisujejo kot "ohromljene" zaradi teh težav. To se odraža v dejstvu, da kreditiranje zasebnega sektorja še naprej upada.

Prav tako so pri skladu mnenja, da je potrebna dodatna reforma trga dela, da se bodo lahko delodajalci lažje odzvali na spreminjajoče se razmere.

Na srečanju finančnih ministrov evroobmočja ta teden je bil sprejet dogovor, da mora Grčija glede reform storiti več. Ministri so razpravljali ali naj nadaljujejo z nekaterimi ukrepi za odpis dolgov , ki so bili načeloma že dogovorjeni, vendar pod pogojem, da grška vlada zaključi dogovorjene reforme.

Ministri so se odločijo, da počakajo, da bo Grčija dosegla večji napredek, čeprav je evropski komisar Pierre Moscovici izrazil prepričanje, da bi se lahko za odpis dolgov, v vrednosti skoraj milijardo evrov, dogovorili do njihovega naslednjega srečanja v aprilu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce