Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Grožnje finančni stabilnosti se povečujejo

IMF: Grožnje finančni stabilnosti se povečujejo
October 06
06:48 2016

Mednarodni denarni sklad (IMF) je opozoril, da se grožnje finančni stabilnosti povečujejo. Tako so v svojem polletnem poročilu opozorili na "srednjeročno" nevarnost tako v gospodarstvih državah v razvoju, kot v razvitih gospodarstvih. Še posebno zaskrbljenost so izrazili glede stanja v Evropi, na Japonskem in Kitajskem.

Bolj pozitivni so pri skladu glede kratkoročnih tveganj, ki naj bi se po besedah sklada, glede na zadnje poročilo objavljeno v aprilu po svetu zmanjšala. Hkrati so se zmanjšali tudi pritiski na trge v razvoju. Naraščajoče cene surovin (čeprav so še naprej relativno nizke) so pomagale, še bolj pa je pomagala zmanjšana negotovost glede kitajskih obetov v bližnji prihodnosti.

Dobički bank

Poročilo pravi, da so bili vlagatelji presenečeni glede izida britanskega referenduma o Evropski Uniji, vendar pa so politični šok trgi absorbirali. Tako so po mnenju sklada prestali "hud stresni test". Vseeno pa gledajoč naprej, pri IMF vidijo naraščajoča tveganja. Ključen dejavnik bodo po njihovem dobički bank. Dobra novica je, da so banke v nekaterih pogledih močnejše, kot so bile pred svetovno finančno krizo. Imajo namreč več kapitala, ki služi kot neke vrste finančni blažilec, ki jim omogoča, da preživijo izgube. Izboljšala se je tudi njihova likvidnost, kar pomeni, da imajo več možnosti za spopad z krizo, če bi morali najti sredstva v kratkem času.

IMF: Italijo čaka še 20 let gospodarskih težav

Vseeno pa se borijo za ustvarjanje svojih dobičkov. Šibka dobičkonosnost jim otežuje ustvarjanje lastnega kapitala. Hkrati jim otežuje razširitev izdajanja posojil za podjetja in potrošnike, kar je potrebno za podporo gospodarskemu okrevanju. Težave deloma odražajo okolje nizkih obrestnih mer, v katerem morajo sedaj delovati razvite države. Težko ustvarjanje dobičkov odraža tudi vztrajno gospodarsko šibkost v razvitih državah sveta, kar zmanjšuje povpraševanje po kreditih.

Nekatere banke v evrskem območju imajo težave z nakopičenimi problematičnimi posojili, za katere ne prejemajo obresti in s katerimi se še niso uspeli učinkovito spopasti. Pri skladu opozarjajo tudi na nekatere japonske banke in njihovo širitev v tujino, ki je po mnenju sklada posledica gospodarske šibkosti in nizkih obrestnih mer na domačem trgu. To povečuje izpostavljenost bank v smislu dostopa do sredstev v tujih valutah, ki jih potrebujejo, da ohranijo svoje poslovanje.

Priporočena zdravila

Izven bogatih držav, so kot potencialno težavo pri IMF izpostavili Kitajsko. Poročilo tako pravi, da je hitra rast kreditiranja in širitev "bančništva v senci" velika nevarnost za stabilnost države. Hitro rastoči finančni sistem na kitajskem postaja po navedbah v poročilu vse bolj med seboj povezan. Obseg v katerem so družbe in finančni sektor med seboj povezani (medsebojne transakcije), je bil opredeljen kot ključni dejavnik v finančni okužbi, ki je bila značilna za svetovno finančno krizo.

Pri IMF kot zdravilo za ta rastoča tveganja, deloma predpisujejo močnejše gospodarsko okrevanje, vključno z reformami za podporo rasti. Hkrati pozivajo tudi k sprejemu bolj specifičnih finančnih korakov, kot so olajšanje reševanja problematičnih posojil za banke in zniževanju visokih stroškov poslovanja bank. V poročilu sicer ne omenjajo skorajšnje nove krize. Vseeno pa opozarjajo, da škoda, ki jo je ustvarila zadnja kriza še vedno ni v celoti popravljena.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce