Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Italijo čaka še 20 let gospodarskih težav

IMF: Italijo čaka še 20 let gospodarskih težav
July 12
07:01 2016

Mednarodni denarni sklad (IMF) je opozoril, da čakajo Italijo dve desetletji stagnirajoče oziroma počasne gospodarske rasti. V svojem najnovejšem poročilu so napovedali, da bo letošnja gospodarska rast v državi znašala manj kot 1 odstotnem, medtem ko je znašala prejšnja ocena 1,1 odstotka, iz 1,25 odstotka na 1 odstotek, pa so znižali tudi napoved gospodarske rasti za prihodnje leto.

Pri IMF pravijo, da Italija ravni pred krizo ne bo dosegla še vsaj do leta 2025, do takrat pa bodo njene sosede že 20-25 odstotkov nad ravnjo iz leta 2008. Italija je sicer tretje največje država v Evrskem območju.

Španiji in Portugalski zaradi kršitve proračunskih pravil EU grozijo sankcije

Brezposelnost v državi je 11 odstotna, bančni sektor je v globoki krizi, javni dolg pa je v odstotkih BDP drugi najvišji v območju in manjši le od grškega. Banke v državi so se znašle pod pritiskom zaradi dolgega obdobja slabih gospodarskih dosežkov, ki so zmanjšali obseg davčnih prihodkov in povečali možnosti, da družbe zaidejo v težave, zaradi česar postanejo nesposobne za odplačilo posojil. Italijanske banke teži tudi ogromen obseg slabih dolgov in bodo morda potrebovale pomembno injekcijo dodatnih sredstev.

"Naval"

Pri IMF pravijo da bo kakršnokoli okrevanje trajalo dolgo časa in bo podvrženo tveganjem. Med temi tveganji bo tudi britanski izhod iz EU, ki je prejšnji teden povzročil, da se je sklad odločil za znižanje napovedi gospodarske rasti za celotno območje.

Druga problematična področja vključujejo "naval beguncev in negativne vplive iz naslova upočasnitve svetovne trgovine". Iz IMF so prejšnji teden sporočili, da pričakujejo, da bo gospodarska rast območja v letošnjem letu dosegla 1,6 odstotka, medtem ko naj bi se v prihodnjem letu znižala na 1,4 odstotka. Pred britanskim referendumom je IMF napovedovala 1,7 odstotno rast tako za letošnje kot prihodnje leto.

Hkrati je IMF znižala tudi napoved gospodarske rasti za leto 2018 in sicer iz 1,7 odstotka na 1,6 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce