Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF je povečal obseg pomoči za reševanje Argentine

IMF je povečal obseg pomoči za reševanje Argentine
September 27
07:41 2018

Mednarodni denarni sklad se je strinjal, da bo Argentini zagotovil večjo in hitrejšo finančno pomoč od prvotno načrtovane s čimer želijo ponovno vzpostaviti zaupanje v trg države. Sklad tako načrtuje, da bo svoj 36 mesečni finančni paket iz 50 milijard povečala na 57,1 milijarde dolarjev.

Približno 50 milijard dolarjev denarja bo državi na voljo v letu 2019, kar je 19 milijard dolarjev več od prvotnih pričakovanj. Poteza prihaja v času ko se Argentina sooča s proračunskim primanjkljajem in gospodarsko krizo.

Argentinsko gospodarstvo se je v zadnjih mesecih skrčilo potem ko je upadla vrednost valute pezo in je huda suša prizadela kmetijski sektor.

Argentinska kriza se zaostruje: Odstopil je predsednik njihove centralne banke

Nato so se zaskrbljeni vlagatelji odločili, da svoj kapital umaknejo iz države, kar je pretreslo vlado in podjetja, ki so zadolžena v dolarjih.

Prejšnji mesec je argentinski predsednik Mauricio Macri sklad zaprosil naj pospeši svoj paket pomoči v sili, prek katerega bi bila Argentini na voljo ugodna posojila. Vlada sicer namerava denar uporabiti za podporo državnemu proračunu.

Protesti in stavke

Vlada se je v okviru sporazuma z Mednarodnim denarnim skladom zavezala k zmanjšanju porabe in uravnoteženju proračuna do leta 2019, kar je leto prej kot je bilo sprva načrtovano.

Vodja sklada Christine Lagarde je dejala, da je prepričana, da bo paket pomoči, ki je eden od največjih v zgodovini sklada pomagal ponovno vzpostaviti zaupanje v Argentino, hkrati pa bo še naprej zagotavljal pomoč "najbolj ranljivim".

A medtem so proračunski načrti že spodbudili proteste in stavke v Argentini, kar je obudilo spomine na varčevalne ukrepe uvedene po prejšnjem reševalnem posojilo sklada.

Lagardova je dejala, da je "bistveno", da argentinski kongres odobri proračun za leto 2019. Hkrati pa načrt reševanja zahteva tudi soglasje izvršnega odbora sklada.

Med novinarsko konferenco v New Yorku je Lagardova dejala: "Če se bo Argentina učinkovito odzvala na trenutne spremenljive razmere bo potrebno storiti še veliko dela. Ta prizadevanje se še začenjajo. Sklad je zavezan k nadaljnji podpori Argentinskim oblastem v njihovih prizadevanjih."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce