Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF se je z Argentino dogovoril za izplačilo posojila vrednega do 50 milijard dolarjev

IMF se je z Argentino dogovoril za izplačilo posojila vrednega do 50 milijard dolarjev
June 08
06:09 2018

Mednarodni denarni sklad (IMF) se je strinjal, da bo Argentini posodil do 50 milijard ameriških dolarjev, saj si ta južnoameriška država prizadeva za okrepitev svojega gospodarstva v krizi. Triletni sporazum mora sicer še vedno potrditi upravni odbor organizacije.

Argentina, ki jo že zadnjih nekaj let pestijo gospodarski problemi, je za pomoč sklada zaprosila po 8. maju, saj je njihova valuta takrat dosegla najnižjo vrednost v zgodovini.

Država se je kot del dogovora zavezala, da se bo spopadla s svojo inflacijo, ki dosega dvomestno število in zmanjšala javno porabo.

Argentina bo za “izogibanje krizi” iskal pomoč Mednarodnega denarnega sklada

"Argentinska administracija je nakazala, da želijo takoj črpati prvi obrok posojila, nato pa naj bi preostanek posojila obravnavali kot previdnostni ukrep," so pri IMF v izjavi zapisali v četrtek.

Odločitev argentinskega predsednika Mauricija Marcija, da za pomoč zaprosi IMF, so sicer mnogi v njegovi državi močno kritizirali.

Mednarodni denarni sklad je sicer v državi zelo osovražen in ga krivijo za Argentinski gospodarski propad v letu 2001, potem ko so se v organizaciji odločili, da državi zaradi neplačevanja obrokov posojil zaprejo finančno pipico.

Vseeno je Macri dejal, da bo novo posojilo iz sklada njegovi vladi omogočilo, da okrepi program rasti in razvoja "kar nam daje večjo podporo, da se soočimo s tem novim globalnim scenarijem in se izognemo krizi, kot so bile nekatere v naši zgodovini".

Vodja IMF, Christine Lagarde je argentinskim oblastem čestitala za dosego sporazuma.

"Kot smo že poudarili je to načrt, ki ga je izdelala in načrtovala argentinska vlada in je namenjen krepitvi gospodarstva v korist vseh Argentincev," je dejala Lagardova. "Veseli me, da lahko prispevamo k tem prizadevanjem z zagotavljanjem naše finančne podpore, kar bo okrepilo zaupanje v trg in administraciji omogočilo, da se loti raznih dolgotrajnih ranljivosti."

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce