Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF Sloveniji napoveduje poslabšanje javnofinančnega salda

IMF Sloveniji napoveduje poslabšanje javnofinančnega salda
October 10
06:37 2018

Javnofinančni položaj Slovenije se bo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v prihodnjih letih poslabšal. Potem ko bo letos prvič po finančni in gospodarski krizi beležila presežek javnih prihodkov nad javnimi odhodki, bo prihodnje leto spet zdrsnila v primanjkljaj in se iz njega ne bo izvila še vsaj naslednjih pet let.

Leta 2018 bodo slovenske javne finance ustvarile presežek v višini 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v danes objavljeni publikaciji Fiskalni monitor napoveduje IMF.

Prihodki loterij zadnja leta padajo, v igralnicah večji obisk

Nato se bo stanje postopoma slabšalo. Leta 2019 bo javnofinančni primanjkljaj naše države znašal 0,1 odstotka BDP, v letih zatem pa se bo vsako leto poslabševal za po desetinko odstotne točke. Do leta 2023 se bo tako tako spustil na 0,5 odstotka BDP, napoveduje IMF.

Številke denarnega sklada so nekoliko bolj pesimistične od podatkov slovenskih institucij. Po podatkih državnega statističnega urada je Slovenija že lani ustvarila minimalen presežek v javnih financah, namreč v višini 0,1 odstotka BDP. Za letos je vlada v programu stabilnosti, ki ga je spomladi poslala v Bruselj, napovedala 0,4-odstoten javnofinančni presežek, v naslednjih letih pa se bo še povečeval.

Slovenija je najvišji javnofinančni primanjkljaj beležila leta 2013, ko so ga stroški zaradi sanacije bank potisnili do 14,7 odstotka BDP. Nato se je začel zaradi ugodnih gospodarskih gibanj, deloma pa tudi ohranjanja preostalih ukrepov za zadrževanje rasti javnih izdatkov in zniževanja izdatkov za obresti, zmanjševati. Leta 2015 se je tako spustil pod tri odstotke BDP, kar je naši državi omogočilo, da se je izvila iz postopka presežnega primanjkljaja, ki ga je Evropska komisija uvedla leta 2009.

So pa napovedi IMF za Slovenijo bolj spodbudne kot za območje evra. Letos in prihodnje leto bodo države s skupno evropsko valuto v povprečju beležile javnofinančni primanjkljaj v višini 0,6 odstotka BDP, nato pa se bo do leta 2023 zvišal na 0,9 odstotka BDP.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce