Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF svari, da bi lahko trgovinske napetosti škodile globalni gospodarski rasti

IMF svari, da bi lahko trgovinske napetosti škodile globalni gospodarski rasti
January 22
07:46 2019

Mednarodni denarni sklad (IMF) je opozoril, da bi lahko naraščajoče trgovinske napetosti spodkopale svetovno gospodarsko rast. V novem poročilu o obetih za svetovno gospodarstvo, IMF poleg tega opozarja tudi na tveganja, ki jih prinaša izhod Velike Britanije iz EU brez pogodbe.

Sklad sedaj za svetovno gospodarstvo v letu 2019 namesto 3,7 odstotne napoveduje 3,5 odstotno rast. Številka je hkrati nižja od lanske rasti za svetovno gospodarstvo.

Povečanje uvoznih dajatev ZDA in Kitajske je sicer že prispevala k zmanjšanju ocene rasti. Sklad hkrati pričakuje nadaljnje upočasnjevanje gospodarske rasti Kitajske, ki ji za letos napovedujejo rast v višini 6,2 odstotka.

Na Baliju danes osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke

V tej novi oceni so tudi popravki za nekatera razvita gospodarstva, zlasti ko gre za evrsko območje. To odraža motnje v nemški avtomobilski industriji, ki so posledica novih standardov glede emisij izpustov motorjev.

Negotovost glede Brexita

Še posebej negotove so napovedi za Veliko Britanijo, vseeno pa so bila pričakovanja za prihodnje leto popravljena nekoliko navzgor. Napoved za letošnje leto pa ostaja ista. Napoved sicer temelji na predpostavki, sa bo v letošnjem letu dosežen dogovor o Brexitu in da bo prišlo do postopnega prehoda v odnosih z EU. IMF je sicer že nekajkrat opozoril, da bo Brexit brez pogodbe vključeval znatne stroške za britansko gospodarstvo.

Hkrati je tu cel spekter dejavnikov, ki vplivajo na gospodarske obete za nekatera gospodarstva v vzponu in razvoju. Iran bodo močno prizadele sankcije, Saudsko Arabijo pa manjša proizvodnja nafte.

Po napovedih naj bi se letos skrčili gospodarstvi Turčije in Argentine, kot seveda tudi Venezuele, ki se še naprej vrti v popolnem kaosu.

Kljub temu pa glavna globalna napoved rasti v višini 3,5 odstotka še naprej pomeni dobro povečanje gospodarske aktivnosti. Vseeno obstaja zaskrbljenost, da se napovedi ne bodo izšle po željah.

Trenutno se zdi, da so največja skrb trgovinske napetosti, ki so sicer ponavljajoča se tema v nedavnih poročilih IMF o gospodarskih obetih. To se odraža tudi v pozivu sklada k ukrepom vlad članic sklada.

"Glavna prednostna naloga skupne politike je, da države hitro rešijo svoja trgovinska nesoglasja in negotovosti, ki se izhajajo iz politike, namesto da dvigujejo škodljive ovire in destabilizirajo že tako upočasnjeno svetovno gospodarstvo," so zapisali pri skladu.

"Naraščajoče tveganje"

Pri skladu hkrati opozarjajo pred tveganji na finančnih trgih.

Glavna ekonomistka pri skladu Gita Gopinath je dejala: "Medtem ko se zdi, da so bili finančni trgi v razvitih državah večino leta 2018 ločeni od trgovinskih napetosti, pa sta se stvari v zadnjem času prepletli, zaostrili finančne pogoje in povečali tveganje za globalno rast."

Poleg napetosti v svetovni trgovini poročilo navaja tudi znatno upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem in Brexit brez dogovora, kot možne spodbude za prihodnje poslabšanje stanja na finančnih trgih.

Splošno mnenje tega poročila je, da Sklad pričakuje nadaljevanje okrevanja po veliki recesiji v letih 2008-09. Vseeno pa se temni oblaki na obzorju že zbirajo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce