Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF svari pred popolno trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko

IMF svari pred popolno trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko
October 09
06:08 2018

Mednarodni denarni sklad je v svoji zadnji oceni svetovnega gospodarstva opozoril, da predstavlja trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, tveganje za "revnejši in bolj nevaren svet". Hkrati je sklad znižal svojo napoved za svetovno gospodarsko rast v letošnjem in prihodnjem letu.

V poročilu so poudarili, da bi popolna trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko znatno oslabila oživitev svetovnega gospodarstva. Glavni ekonomist sklada je dejal, da bi dodatne trgovinske ovire prizadele gospodinjstva, podjetja in širše gospodarstvo.

"Trgovinska politika odraža splošne politike, te pa ostajajo v pretresu v večih državah, kar predstavlja nadaljnja tveganja," je dejal Maurice Obstfeld.

V ZDA imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti po letu 1969

Nedavno je tako Kitajska objavila uvedbo novih trgovinskih dajatev na ameriško blago v skupni vrednosti 60 milijard dolarjev, vključno z izdelki, kot je utekočinjeni zemeljski plin, ki ga proizvajajo v ameriških zveznih državah kjer imajo večino republikanci.

V tvitu je ameriški predsednik Donald Trump, Peking opozoril naj ne vpliva na izide prihajajočih vmesnih volitev v ZDA. "Če bodo ukrepi usmerjeni proti našim kmetov, rančerjem in/ali proti industrijskim delavcem, bomo sprejeli hitre in velike ekonomske ukrepe proti Kitajski!" je dejal.

Ameriške uvozne dajatve za kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev so sicer začele veljati prejšnji mesec.

Kakšna so tveganja za svetovno rast?

Svetovna gospodarska rast naj bi zdaj v letih 2018 in 2019 dosegla 3,7 odstotka, kar je manj od 3,9 odstotne ocene sklada v juliju. Hkrati so pri skladu dejali, da so se tveganja za kratkoročne obete "premaknila v negativno območje".

Znižanje svetovne rasti odraža tudi predvidevanja o počasnejšem širjenju evroobmočja, kot tudi turbulence v številnih gospodarstvih razvoju.

Venezuele, ki jo je popolnoma uničil socialistični režim bo tako v v letu 2019 vstopila še v šesto zaporedno leto recesije, inflacija pa naj bi po predvidevanjih dosegla neverjetnih milijon odstotkov na leto. Argentina, ki se je nedavno z skladom dogovorila o rešilnem posojilu je prav tako eno od gospodarstev, ki se bo letos in v prihodnjem letu skrčilo.

Kako huda je lahko trgovinska vojna?

Povečanje uvoznih dajatev med ZDA in Kitajsko naj bi po pričakovanjih sklada škodovalo rasti obeh držav v prihodnjem letu, hkrati pa bo takrat prišlo tudi do zmanjševanja učinka obsežnega znižanja davkov predsednika Trumpa.

Obstfeld je dejal, da bo svet postal "revnejši in bolj nevaren kraj", če ne bodo svetovni voditelji stopili skupaj in delali za dvig življenjskih razmer, izboljšanje izobraževanja in zmanjšanje neenakosti.

Sklad je opozoril, da se svet sooča s stalnim udarcem za rast, če bodo ZDA uresničile 25 odstotne uvozne dajatev na vse uvožene avtomobile, te pa bodo prizadele tudi zaupanje podjetij, naložbe in stroške izposojanja denarja.

V tem najslabšem primeru bi ameriško gospodarstvo utrpelo resen udarec, medtem ko bi se gospodarska rast Kitajske v prihodnjem letu znižala pod 5 odstotkov. Trenutna napoved sicer predvideva rast v višini 6,2 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce