Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Svetovno gospodarstvo se nahaja v “občutljivem trenutku”

IMF: Svetovno gospodarstvo se nahaja v “občutljivem trenutku”
April 10
06:28 2019

Globalno gospodarstvo se po mnenju glavne ekonomistke Mednarodnega denarnega sklada nahaja v "občutljivem trenutku". Gita Gopinath tako pravi, da sicer ne napoveduje globalne recesije, "vseeno pa obstajajo za gospodarstvo številna negativna tveganja".

Mednarodni denarni sklad je objavil svojo redno oceno svetovnih gospodarskih obetov, ki napoveduje, da bo letošnja globalna rast dosegla 3,3 odstotka, medtem ko naj bi v letu 2020 znašala 3,6 odstotka.

Rast bi bila tako nižja od lanske in predstavlja za letošnje leto znižanje v primerjavi s prejšnjo napovedjo. Popravek navzdol v višini 0,2 odstotka za svetovno rast je sicer zelo razširjen. Med prizadetimi gospodarstvi najdemo tudi ZDA in Evrsko območje.

ZDA so predstavile uvozne dajatve na evropske izdelke v vrednosti 11 milijard dolarjev

Popravki so še posebej opazni pri napovedi rasti za Nemčijo in Italijo, ki se je že znašla v recesiji. IMF pričakuje tudi slabše rezultate v Latinski Ameriki, na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.

Za Kitajsko so letos opravili malenkostne popravke navzgor in navzdol za prihodnje leto. Tamkajšnja upočasnitev, ki se je začela ob začetku desetletja, naj bi se še naprej nadaljevala.

"Negotovo" okrevanje

Slabenje v napovedih odraža upočasnitev v drugi polovici lanskega leta, za katero pri IMF pričakujejo, da se bo nadaljevala tudi v prvi polovici letošnjega leta. Za tem naj bi se rast začela pospeševati, z dodatnim zagonom, ki se bo nadaljeval v naslednjem letu.

A Gopinathova omenjeno okrevanje opisuje kot "negotovo". Tako je po njenih besedah odvisno od okrevanja številnih gospodarstev v razvoju, ki so še posebej v stresu, zlasti Turčije in Argentine. Hkrati pričakuje delno okrevanje v evrskem območju.

NA drugi strani naj bi se rast v ZDA še dodatno upočasnila in prihodnje leto dosegla nekaj manj od 2 odstotkov, saj so začeli učinki znižanja davkov predsednika Donalda Trumpa veneti.

Razrast motenj?

Tveganja na katera opozarja Gopinathova vključujejo tudi nekatera zelo znana. Prvo od teh je možnost novih povečanja trgovinskih napetosti in razširitev le teh na nova območja.

Tveganje se nanaša zlasti na avtomobile, območje, kjer predsednik Donald Trump razmišlja o uvedbo novih uvoznih dajatev. To bi lahko po njenem mnenju privedlo do "velikih motenj v svetovnih dobavnih verigah". Hkrati je dodala, da je naraščanje trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko prispevalo k lanskemu umirjanju svetovne gospodarske rasti.

Med drugimi tveganji najdemo tudi Brexit, možnost poslabšanja stanja na finančnih trgih, kar bi povišalo stroške zadolževanja, tudi za vlade. To pa pomeni višjo možnost bankrotov vladnih in bančnih ustanov.

To je bil še posebej problem v finančni krizi evrskega območja, ko so se finančne težave vlad in bank medsebojno okrepile.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce