Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF: Svetovno gospodarstvo sredi drugega vala okužb izgublja na zagonu

IMF: Svetovno gospodarstvo sredi drugega vala okužb izgublja na zagonu
November 20
07:03 2020

Mednarodni denarni sklad (IMF) je opozoril, da svetovno gospodarsko okrevanja morda izgublja zagon, saj se stopnje okuženosti s kitajskim virusom znova povečujejo. Predsednica sklada Kristalina Georgieva je dejala, da je potrebna večja gospodarska pomoč in države opozorila, naj spodbud ne odvzamejo predčasno.

Nedavni napredek pri razvoju cepiva je sicer vzbudil upanje, da se bodo stvari vrnile k normalnosti. A kljub tem korakom je Georgijeva dejala, da "gospodarska pot za naprej ostaja težka in nagnjena k nazadovanjem."

Sklad napoveduje, da se bo letos svetovno gospodarstvo, v najhujšem padcu po tridesetih letih prejšnjega stoletja, skrčilo za 4,4 odstotka. Naslednjo leto naj bi rast dosegla 5,2 odstotka, vseeno pa naj bi bilo okrevanje "delno in neenakomerno".

Airbnb gre na borzo

Medanrodni denarni sklad je v poročilu pripravljenem za vrh držav G-20 ta vikend dejal, da ostaja gospodarska aktivnost držav, glede na lansko leto, z izjemo Kitajske, povsod nižja.

Rast bi se lahko še dodatno upočasnila, če bi države morale ohraniti pravila socialnega distanciranja dlje, kot je bilo sprva pričakovano, so še dodali.

"Ponovna oživitev okužb v številnih gospodarstvih po svetu kaže, kako težaven in negotov bo ta vzpon," je dejala Georgijeva v svoji objavi na blogu. "Prav zato so potrebni nadaljnji odločni ukrepi politike."

Do sedaj se je gospodarska oživitev zgodila v številnih državah, vključno z ZDA, Evrskim območjem in Japonsko, kjer je bila kljub izgubi na desetin milijonov delovnih mest močnejša od pričakovanj strokovnjakov.

Vseeno so pri skladu opozorili, da bi lahko bila prihodnja rast ogrožena, saj pandemija kitajskega virusa za seboj pušča hude posledice, kot so moteno šolanje in globja neenakost. Prav tako so dejali, da prekinitev povezave med finančnimi trgi in realno gospodarsko aktivnostjo predstavlja tveganje za finančno stabilnost, višja raven zadolženosti pa otežuje prihodnje naložbe.

Vlade po vsem svetu so tako v odzivu na pandemijo že porabile okrog 12 bilijonov dolarjev sredstev.

Georgijeva je dejal, da je potrebnih še več ukrepov, države pa je pozvala k narčtovanju skupnih ukrepov spodbud, kar bo povečalo učinkovitost njihovih prizadevanj.

Njeni komentarji prihajajo v času, ko pogovori o nadaljnih spodbudah v ZDA ostajajo na mrtvi točki, pri čemer so se ukrepi za podporo podjetjem in brezposelnim delavcem iztekli. Tudi v Evropi nesoglasja med članicami EU, ogrožajo sklad za pomoč pri okrevanju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles