Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF za letos napoveduje najpočasnejšo rast svetovnega gospodarstva od finančne krize

IMF za letos napoveduje najpočasnejšo rast svetovnega gospodarstva od finančne krize
October 16
07:10 2019

Iz Mednarodnega denarnega sklada so sporočili, da svetovno gospodarstvo raste v najpočasnejšem tempu od finančne krize naprej. Iz sklada so tako sporočili, da bo svetovna gospodarska rast v letošnjem letu dosegla samo 3 odstotke, kar je padec glede na julijsko napoved, ki je predvidevala rast v višini 3,2 odstotka, hkrati pa gre za močno upočasnitev v zadnjih dveh letih.

Pri skladu so za upočasnitev okrivili trgovinske spopade, negotovost povezano z Brexitom in drugimi geopolitičnimi krizami. Hkrati so izrazili nujnost delovanja voditeljev za zmanjšanje napetosti.

"Globalni obeti ostajajo negotovi," so pri mednarodnem posojilodajalcu zapisali svojem letnem poročilu. "Pri 3 odstotni rasti ni prostora za napake v politiki."

Globalno znižanje napovedi

Sklad, ki je znižal napoved rasti za večino sveta je dejal, da se bo rast v razvitih gospodarstvih iz 2,3 odstotka v letu 2018, letos znižala na 1,7 odstotka. V ZDA, kjer so finančne spodbude v letu 2017 privedle do izjemne rasti in je lasni dosegla še vseeno visoko 2,9 odstotno rast, naj bi se letos po predvidevanjih sklada nekoliko umirila in znašala 2,4 odstotka.

Ameriški finančni minister je izdal opozorilo glede uvedbe uvoznih dajatev proti Kitajski

V Nemčiji, ki se ubada s težavami zaradi sprejema množice islamskih migrantov in obrata v avtomobilski industriji, se bo letošnja gospodarska rast upočasnila na mizernih 0,5 odstotka. Za Veliko Britanijo sklad napoveduje 1,2 odstotno rast, kar je malenkost nižje od 1,4 odstotne v letu 2019.

Kitajska gospodarska rast naj bi se po pričakovanjih iz 6,6 odstotka letos upočasnila na 6,1 odstotka, kar je posledica vse večjega obsega zadolženosti države in trgovinske vojne z ZDA.

Do sedaj so po besedah sklada centralne banke po svetu lahko s orodji, kot so nizke obrestne mere zmanjšale vpliv upočasnitve rasti. Brez teh stimulacijskih ukrepov, bi bila po njihovih ocenah stopnja rasti v letošnjem letu še 0,5 odstotne točke nižja.

"Ker so morale centralne banke porabiti svojo omejeno količino streliva za izravnavo napak v politiki, jim bi lahko ostalo le malo manevrskega prostora, če se bo gospodarstvo znašlo v težjem položaju," so dejali pri skladu.

Tveganja za padce

Tudi Svetovna trgovinska organizacija je pred kratkih poslabšala svoje gospodarske obete, pri čemer so kot razlog navedli iste vzroke kot Mednarodni denarni sklad.

Medtem so pri sklad dejali, da bi lahko svetovna gospodarska rast v letu 2020 narasla na 3,4 odstotka. Vseeno so opozorili, da so tveganja "nagnjena navzdol", pri čemer so opozorili, da je rast odvisna od izboljšav v Indiji, pa tudi v več drugih gospodarstvih, ki so trenutno v velikih težavah, kot so Argentina, Turčija in Iran.

"Napačni politični koraki na tem mestu, bi lahko resno ogrozili razpoloženje na trgih, rast in ustvarjanje delovnih mest," so zapisali. "Najpomembnejša prednostna naloga je zato odstranitev politične negotovosti, oziroma groženj za rast."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce