Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indeks Dow Jones prvič v zgodovini prek 29,000 točk

Indeks Dow Jones prvič v zgodovini prek 29,000 točk
January 16
06:53 2020

Ameriški delniški indeksi so dosegli najvišje nivoje, indeks Dow Jones pa je prvič v zgodovini presegel nivo 29,000 točk. Tudi indeks S&P 500 je z 3289 točkami sejo zaključil pri novem najvišjem nivoju. Na drugi strani je Nasdaq ohranil svojo vrednosti in sejo zaključil pri 9258 točkah.

Rast je prišla potem, ko sta ZDA in Kitajska podpisali sporazum, ki naj bi ublažil trgovinske napetosti med gospodarskima velikanoma. Delnice sicer uživajo v več tednom trajajočem obdobju rasti, med katerim so se zdele delnice imune na slabe novice.

Boeing je lani zabeležil najslabše prodajne številke v dolgem času

Trije glavni ameriški delniški indeksi so v letu 2019 zabeležili približno 30 odstotno rast, kar je bilo največ po letu 2013, kljub temu, da je povprečna rast zaslužkov dosegala zgolj 1 odstotek. Večina analitikov tudi za letošnje leto napoveduje nadaljnjo rast dobičkov.

Slabi zaslužki

"Razpoloženje se je res zelo izboljšalo," je dejal analitik Howard Silverblatt iz družbe S&P Dow Jones Indices. Samo nekaj tednov nazaj so se pojavljali strahovi pred recesijo, Ameriška centralna banka pa je znižala obrestne mere, da bi tako zagnala ameriško gospodarstvo.

Vlagatelji se v zadnjih tednih niso zmenili za medijsko histerijo o možnosti spopada med Iranom in ZDA, kot tudi šibkejših podatkih trgovcev na drobno, kot je družba Target.

Vlagatelji ostajajo tako večinoma pozitivni glede možnosti za rast, zlasti glede na to, da nizke obrestne mere podjetja ponavadi spodbudijo k višjim naložbam, je dejal Andrew Lo iz MIT's Sloan School of Management.

"Veliko je razlogov za optimizem," je dejal. Vseeno pa je dodal, da "ne bi bilo potrebno veliko za dramatično spremembo dojemanja stanja pri ljudeh."

Boljši donosi

Silverblatt je dejal, da je odločitev centralne banke za znižanje obrestnih mer v jesenih zagnala trend rasti, medtem ko je olajšanje zaradi trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko pomagalo pojasniti nekatere dobičke. Hkrati so se v zadnjem tednu umirile tudi napetosti med Iranom in ZDA.

Delnice so za vlagatelje še naprej privlačna opcija iz preprostega razloga, da še naprej ponujajo večje donose od drugih naložbenih možnosti.

"Strah pred izpustitvijo priložnosti je pomemben element," je dejal Silverblatt. "Nervoza in zaskrbljenost na ulici se zdi na enako visoki ravni, kot je bila v zadnjih nekaj mesecih."

Andrew Lo se s to oceno strinja: "Ljudje nimajo nobenih boljših možnosti za naložbo svojega denarja, toda v neki točki... ko bo prišlo do pritiska in pride do pomembne nestabilnosti, bomo doživeli velik odliv sredstev."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce