Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Indeks Dow Jones z največjim upadom vrednosti v letošnjem letu

Indeks Dow Jones z največjim upadom vrednosti v letošnjem letu
July 20
05:44 2021

Delniški trgi so danes ponovno izgubili na vrednosti, kar je posledica strahu, da bo vse večje število ponovnih okužb z kitajsko kugo oviralo svetovno gospodarsko okrevanje. Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako izgubil skoraj odstotek vrednosti in dosegel najnižje nivoje v zadnjega pol leta.

V New Yorku je indeks Dow Jones včeraj upadel za več kot 2 odstotka, na vrednosti pa so izgubili tudi glavni delniški indeksi v Evropi.

V nekaterih državah medtem raste število okužb z kitajsko kugo, predvsem delta različico virusa.

Japonske delnice so zdaj na vrednosti izgubile že peto zaporedno trgovalno sejo, kar je posledica rastoče zaskrbljenosti, da bi lahko širjenje zelo nalezljive različice Delta med olimpijskimi igrami v Tokiju poslabšala zdravstveno krizo.

Trgi krepko navzdol, se obeta popravek?

Danes so sicer na vrednosti izgubili tudi glavni delniški indeksi v Hongkongu, celinski Kitajski, Južni Koreji in Avstraliji.

"Vlagatelji so zaskrbljeni, da bo hitro širjenje okužb z kitajsko kugo iztirilo smer svetovnega okrevanja, zlasti v Aziji, ki ima še vedno relativno nizko stopnjo precepljenosti in kjer nekatera široko uporabljena cepiva niso preveč učinkovita proti tej varianti virusa," je povedal tržni analitik pri družbi Oanda.

"Prepričan sem, da nas čaka neurejen teden trgovanja, saj trge vodijo občutki in ne podatki, saj je mednarodni gospodarski koledar v tem tednu zelo prazen," je dodal.

Medtem se tudi v ZDA širijo pozivi k dodatnemu cepljenju, s čimer želijo zagotoviti, da bo gospodarstvo še naprej nemoteno delovalo. Število okužb z delta različico kitajske kuge se povečujejo, pri čemer so v Los Angelesu konec tedna spet uvedli obvezno uporabo mask v notranjih prostorih, to pa je povečalo zaskrbljenost med ameriškimi vlagatelji.

Med včerajšnjim trgovanjem na Wall Streetu je indeks Dow Jones izgubil kar 2,1 odstotka vrednosti, kar je bila največja dnevna izguba v letošnjem letu. Tehnološki indeks Nasdaq je utrpel 1,1 odstoten upad vrednosti in trgovalno sejo zaključil pri vrednosti 14.274,98 točke.

Medtem so vlagatelji zaskrbljeni tudi zaradi rastoče inflacije v ZDA, ki se je po podatkih objavljenih prejšnji teden povišala že na 5,5 odstotka, pri čemer imajo največjo zaslugo rastoče cene hrane in avtomobilov.

Predstavniki ameriške vlade medtem še naprej ponavljajo mantro o "začasni" naravi inflacije, vendar se vse bolj zavedajo, da bi dolgoročna nenadzorovana inflacija za gospodarstvo predstavljala zelo velik izziv in težavo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles