Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Indeks Nikkei najvišje v zadnjih 27 letih

Indeks Nikkei najvišje v zadnjih 27 letih
September 28
07:09 2018

Japonski borzni indeks Nikkei je danes dosegel rekordno vrednost v zadnjih 27 letih, kar je posledica komentarjev predsednika ameriške centralne banke, ki je dejal, da v bližnji prihodnosti ne pričakuje recesije in močne rasti vrednosti indeksov na Wall Streetu prek noči.

Nikkei je tako zrasel vse do nivoja 24.286,1 točke, kar je največ po novembru leta 1991, zaradi obnovljenega optimizma glede globalnega gospodarstva in upov, da se bodo zaslužki izvoznikov zaradi šibkejšega jena povišali. Indeks je danes pridobil 1,5 odstotka vrednosti.

IMF je povečal obseg pomoči za reševanje Argentine

Tudi delnice drugod v Aziji so danes pridobile na vrednosti, tako je najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije brez Japonske zrasel za 0,1 odstotka. Delnice na Kitajskem so zrasle pred teden dni trajajočim državnim praznikom. Blue čipi so zrasli za 1,1 odstotka medtem ko je glavni indeks v državi Shanghai Composite zrasel za 0,9 odstotka.

Avstralske delnice so danes zrasle za 0,4 odstotka, medtem ko je vrednost glavnega korejskega borznega indeksa Kospi padla za 0,3 odstotka.

Med včerajšnjim trgovanjem na borzi v New Yorku je indeks Dow Jones pridobil 0,21 odstotka vrednosti in dan zaključil pri nivoju 26.439,93 točke, medtem je indeks S&P 500 zarasel za 0,28 odstotka na 2914 točk, tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 0,65 odstotka vrednosti in dosegel nivo 8041,97 točke.

Potem ko je centralna banka v sredo tretjič letos dvignila obrestne mere je predsednik banke Jerome Powell dejal, da se ZDA v naslednjih dveh letih zelo verjetno ne bo zašla v recesijo in da bo banka nadaljevala z postopnim zviševanjem obrestnih mer.

Vseeno so analitiki iz banke Citi opozorili, da vsi podatki niso pomirjujoči. "Indeks gospodarskega presenečenja v ZDA je padel v negativno območje zaradi razočarajočih podatkov o stanovanjih v državi," so zapisali.

"Zadnji podatki o stanovanjem trgu so še naprej vse prej kot idealni. Prodaje domov v pričakovanju, ki so vodilni kazalnik stanja na trgu so se znižale na najnižje nivoje v zadnjih sedmih mesecih."

Bikovski obeti za ameriško gospodarstvo, še naprej dvigajo vrednost dolarju, ki je proti jenu zrasel za 0,2 odstotka na nivo 113,54 jena, kar je blizu rekordnih nivojev v letošnjem letu. Evro je po včerajšnjem 0,8 odstotnem padcu vrednosti proti dolarju danes zrasel za 0,1 odstotka in dosegel nivo 1,1647 dolarja.

Cene surove nafte so ostale večinoma nespremenjene, za sod nafte znamke Brent je bilo tako treba odšteti 81,73 dolarja medtem ko je stal sod lahke ameriške nafte 72,28 dolarja.

Vrednost zlata se je po včerajšnjem padcu za več kot 1 odstotke danes zvišala za 0,16 odstotka na 1184,28 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles