Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indeks S&P 500 po hudih padcih zaradi pandemije spet dosega nove rekordne nivoje

Indeks S&P 500 po hudih padcih zaradi pandemije spet dosega nove rekordne nivoje
August 19
05:51 2020

Glavni ameriški borzni indeks je kljub zaskrbljenosti zaradi ostrega gospodarskega vpliva pandemije kitajskega virusa dosegel novo rekordno vrednost. Indeks S&P 500, ki je eden od najširših in najpomembnejših meril na ameriškem trgu, se je v torek zvišal na 3389,78 točke, kar je bilo približno tri točke nad rekordnom doseženim 19. februarja.

Okrepili so se tudi drugi ameriški borzni indeksi.

Tehnološki indeks Nasdaq je tako presegel svoj prejšnji rekord dosežen v juniju, medtem ko je indeks Dow Jones od rekordnega nivoja iz februarja, oddaljen samo še pet odstotkov.

Ameriške delnice so na poti kvišku že vse od 23. marca, ko je Ameriška centralna banka, napovedala do tedaj neviden obseg podpornih ukrepov za gospodarstvo.

A ko se je pandemija začela in so trgi izgubili več kot tretjino vrednosti, se je zdelo tako hitro okrevanje trga skoraj nepredstavljivo, je dejal William Delwiche, investicijski strateg pri družbi Baird.

"Izjemno je, da se trenutno pogovorjamo o tem," je dejal.

Trump: Davčne olajšave za domače družbe, ki bi proizvodnjo iz Kitajske selile nazaj v ZDA

Dodal je, da sta moč in hitrost odboja še posebej presenetljiva, ker se ZDA še vedno borijo z obvladovanjem kitajskega virusa in nenehnih skrbi glede gospodarstva. ZDA so tako v zadnjih treh mesecih zabeležile najhujše krčenje gospodarstva v zgodovini, kar je bila posledica karantenskih ukrepov.

Analitiki trdijo, da je okrevanje deloma posledica potez centralne banke in drugih spodbud, kot tudi povpraševanja iz strani vlagateljev, ki so prepričani, da se bo gospodarstvo kmalu pozdravilo in trenutno vidijo dobre možnosti za zaslužek na borzah.

Čeprav je hitrost okrevanja presenetljiva, tako hitro okrevanje trga ni brez primere, kot je dejal glavni naložbeni strateg iz družbe CFRA Research, Sam Stoall. Po njegovih izračunih je to tretji najitrejši vzpon do nove rekordne vrednosti indeks S&P, po tako hudem padcu, od leta 1929 dalje.

Rast delniških indeksov v ZDA je sicer precej boljša od številnih drugih trgov. Londonski FTSE 100 je tako še naprej 20 odstotkov nižji od rekordnih nivojev v januarju, francoski CAC 40 pa je nižji za približno 19 odstotkov.

Japonska, ki je videla dvig njihovega glavnega borznega indeksa Nikkei 225 na približno 4 odstotke od vrhov pred pandemijo, je imela koristi tako od agresivnih vladnih spodbud, kot od relativno uspešnega obvladovanja virusa brez množičnega zapiranja gospodarstva.

Rast poganjajo delnice tehnoloških družb

Nenavadna moč ameriškega odboja izvira iz rasti njihovih tehnoloških podjetij, kot so Apple, Microsoft in Amazon, ki so kljub pandemiji videni kot zmagovalci, skupaj z področji, kot so računalništvo v oblaku in strojno učenje.

Delnice v tehnološkem sektorju indeksa S&P 500 so letos pridobile približnio 25 odstotkov vrednosti, medtem ko so drugi sektroji ostali na isti ravni ali pa so zabeležili negativno rast. Energetski sektor je tako naprimer letos upadel za 37 odstotkov, finančni sektor pa za približno 20 odstotkov.

Tržna realnost

Howard Silverblatt iz družbe S&P Dow Jones Indices, je dejal, da je to opozorilni znak o širši ekonomiji za tiste, ki bi si morda želeli nove rekordne nivoje indeks S&P 500.

"Gre za velik razkorak med tistimi, ki poslujejo dobro in tistimi, ki jim gre slabo," je dejal.

Na splošno je indeks S&P 500 v letošnjem letu pridobil približno 5 odstotkov vrednosti. A od 500 družb, ki kotirajo v indeksu jih več kot polovica kotira nižje, kot ob začetku leta, je dejal. To se je zgodilo kljub temu, da so velika podjetja iz tega indeksa bolje opremljena, da zdržijo upad, kot številna manjša podjetja.

"Prišli smo daleč in na trgu je veliko optimizma, kar je to je zaskrbljujoče," je dejal Silverblatt. "Če vlagatelji ne bodo dobili tistega kar pričakujejo, razočarajanje, ni dobra stvar za trenutne trge."

Svoje dodajajo tudi politična vprašanja, glavno je tisto ali bo Washingtonu uspelo odobriti nadaljnje gospodarske spodbude in kako bodo izpeljane ameriške predsedniške volitve, to pa bi lahko za vlagatelje v prihodnje predstavljalo nelagodno vožnjo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce